Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

AKTUÁLNE NAKA prehľadala byt a chatu atentátnika z Levíc! Boli tam niekoľko hodín, priviezli aj útočníka

 Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Alexandra Moštková, Profimedia)

LEVICE - Slovensko sa stále nespamätalo z hroznej udalosti, ktorá sa odohrala po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. 71-ročný Juraj Cintula postrelil predsedu vlády Roberta Fica. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ihneď začal s vyšetrovaním a Cintulu obvinil z pokusu o úkladnú vraždu, hrozí mu až doživotný trest. V piatok skoro ráno prehľadávali útočníkov byt v Leviciach.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Ako informujú tvnoviny.sk, NAKA prehľadávala byt atentátnika. Do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula (71) býva spolu s manželkou, prišli v piatok (17. 5.) skoro ráno. Elitní policajti sa tam zdržali niekoľko hodín, keďže vyšetrovatelia vykonávali domovú prehliadku a kriminalistickí technici zaisťovali stopy. Z bytu vyniesli počítač aj dokumenty.

Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca, ktorý útočil na premiéra v Handlovej. Oblečený bol v nepriestrelnej ťažkej balistickej veste a na hlave mal helmu. Keď z bytu vychádzali, obkolesovali ho štyria elitní policajti a v ruke držal igelitovú tašku. „Pri zisťovaní motívu bude dôležité, kde ten človek žil, aké veci má pri sebe, budú sa hľadať možno aj ďalšie zbrane,“ uviedol pre tvnoviny bývalý vyšetrovateľ a advokát Peter Vačok.

AKTUÁLNE NAKA prehľadala byt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Okrem bytu útočníka prehľadali policajti aj chatu v Jabloňovciach. V nej mal atentátnik Juraj Cintula v minulosti tráviť čas spolu s jeho manželkou. Aj pri tejto prehliadke chaty bol aj sám strelec.

Vyšetrovanie začalo bezprostredne po čine

NAKA ihneď po atentáte na premiéra Fica začala s vyšetrovaním, pričom už na mieste činu hodiny zaisťovali stopy a zbierali dôkazy. Hľadali nábojnice či odoberali rôzne vzorky stôp určené na expertízu. Tvnoviny dodávajú, že nielen miesto streľby, ale aj široké okolie snímali 3D skenerom. V noci po čine priviezli Juraja Cintulu k jeho autu, na ktorom prišiel do Handlovej. Auto prehľadali a zaistili z neho strelcov mobil. Následne zaistili aj vozidlo a odviezli. 

Útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dozoruje oddelenie závažnej kriminality Generálnej prokuratúry (GP) SR, informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. "Prípad je vzhľadom na kvalifikáciu skutku dozorovaný na oddelení závažnej kriminality GP SR, viac informácií nateraz nie je možné poskytnúť vzhľadom na aktuálne prebiehajúce procesné úkony. Keď to situácia dovolí, budem vás, samozrejme, informovať," uviedla hovorkyňa.

Handlová - miesto útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica (Zdroj: TASR/M. Svítok, A. Moštková)

Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu. "Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Dôvodom útoku mal byť nesúhlas s krokmi súčasnej vlády, napríklad v podobe zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenia vojenskej pomoci Ukrajine, zásahu do verejnoprávnej televízie či odvolania predsedu Súdnej rady SR

Viac o téme: AtentátRobert FicoJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu