Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Slová, z ktorých mrazí: Robert Fico už pred mesiacom hovoril o možnom útoku na vládnych politikov

Predseda vlády SR Robert Fico prichádza na stretnutie členov slovenskej a ukrajinskej vlády
Predseda vlády SR Robert Fico prichádza na stretnutie členov slovenskej a ukrajinskej vlády (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Robert Fico už po prezidentských voľbách predpovedal násilie proti vládnym predstaviteľom. Slovenský premiér, ktorý bol postrelený po stredajšom výjazdovom zasadaní vlády v Handlovej, hovoril doslova o vražde niektorého z predných vládnych politikov. Zodpovednosť za ovzdušie v spoločnosti vtedy vyčítal svojim oponentom z opozície a kritikom z nezávislých médií. Spomínaní politici aj médiá atentát na Fica odsúdili.

"Keby ovzdušie nebolo nebezpečné pre celú spoločnosť, bolo by na smiech," povedal Fico v príspevku na sociálnej sieti Facebook, zverejnenom 10. apríla, teda krátko po prezidentských voľbách na Slovensku, v ktorých zvíťazil Peter Pellegrini z vládnej koalície. 

V tejto súvislosti neskôr spomenul aj incident, kedy na Erika Kaliňáka (SMER-SD) na ulici slovne zaútočil neznámy muž. "Na uliciach vulgárne nadávajú vládnym politikom a ja len čakám, kedy sa táto frustrácia, pretaví do vraždy niektorého z čelných vládnych politikov. A to nepreháňam ani o milimeter,“ uviedol Fico, pričom spomenul niektoré slovenské médiá.

V prejave tiež hovoril o svojich odporcoch ako o "soldateske" a ako o ľuďoch "vyvádzajúcich akoby prišli o rozum". "Nebojujeme s táborom iného názoru, iných riešení. Bojujeme s nebezpečným táborom netolerantných ľudí, schopných tolerovať akékoľvek svinstvo proti nám," tvrdil šéf vlády a zdôraznil, že jednota vládnych strán bude najlepšou odpoveďou na "zlobu, nenávisť a nenormálnosť v základných hodnotových a etických otázkach".

Čakám, kedy sa frustrácia pretaví do vraždy, vyhlásil Fico minulý mesiac (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Šimečka násilie ostro odsúdil

Podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica. "Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený," zdôraznil Šimečka.

Súhlasí, že ide nielen o útok na premiéra, ale aj na demokraciu a princípy štátu. Zároveň avizoval, že hnutie nateraz prerušuje svoju politickú aktivitu, či už demonštrácie alebo kampaň. Vyzval občanov a politikov na zdržanlivosť a zmierenie.

Viac o téme: AtentátRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu