Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prezidentka podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Regulácia finančných nástrojov na Slovensku sa tak rozšíri aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). TASR o tom informoval vo štvrtok hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. Ministerstvo financií SR chce novelou prevziať do slovenského právneho poriadku európske nariadenie o DLT.

Ďalšie úpravy v novele vyplývajú z aplikačnej praxe a súvisia aj so skúsenosťami s aplikáciou viacerých európskych smerníc. Novela takisto umožní burze obchodovať s cennými papiermi s nízkym rizikovým profilom, ktoré sa neobchodujú na regulovanom trhu alebo mnohostrannom obchodnom systéme organizovanom burzou.

archívne video

Prezidentka navštívila obec Zborov v okrese Bardejov (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Novela zároveň prinesie opatrenia na zníženie rizika v oblasti legalizácie výnosov z trestnej činnosti a financovania terorizmu, a to pri emitovaní dlhopisov nevyžadujúcich predloženie prospektu takou právnickou osobou, ktorá nie je regulovaným subjektom alebo subjektom, ktorého akcie nie sú verejne obchodovateľné. Väčšina novely bude účinná od 1. júna 2024 okrem niektorých bodov, ktoré majú posunutú účinnosť na 1. januára 2025.

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Odborne spôsobilá osoba tak bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Pri obchodovaní so striebrom je hmotnosť kovu limitovaná do maximálne desať gramov.

Podnety na odstránenie zbytočnej byrokratickej záťaže zbieralo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR od verejnosti aj od podnikateľov. "Z celkového množstva doručených podnetov sa predloženým materiálom iniciuje splnenie 199 opatrení. Z toho deväť bolo premietnutých do paragrafového znenia návrhu zákona a ďalších 190 sa MH SR podarilo presadiť prostredníctvom pripomienok uplatnených v procese medzirezortného pripomienkového konania alebo dohodou na plnení vlastnou legislatívou vecne príslušného gestora," uviedol rezort v dôvodovej správe.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (2)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Väčšina zmien spočíva podľa MH v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú. Predpokladaná úspora z opatrení je vo výške približne 650.000 eur. Predbežnou kvantifikáciou vplyvov už splnených opatrení sa vyčíslila ich úspora na podnikateľské prostredie vo výške približne 13,5 milióna eur. Zákon bude účinný od 1. júla 2024.

Viac o téme: NovelaCenné papierePodnikateľské prostredieZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu