Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BANSKÁ BYSTRICA - Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, aby sa nerealizovali tragické scenáre. Pri príležitosti 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe to počas svojho príhovoru v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici povedal zvolený prezident Peter Pellegrini. Uviedol tiež, že ak to bude potrebné, na mierové rokovania ponúkne aj Bratislavu, ktorá má s podobným samitom skúsenosti.

Pellegrini skonštatoval, že 79 rokov bez vojny spôsobilo istú devalváciu mieru samotného a vnímame ho ako samozrejmosť. "Žiaľ, v tomto čase vidíme, že to tak nie je. V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa začína rinčať zbraňami pomaly aj v iných častiach Európy a sveta. Spomína sa nasadenie vojakov priamo do rusko-ukrajinskej vojny, mnohí pripravujú plány na vojenský konflikt a diplomacia pritvrdzuje svoj slovník. Poďme hovoriť o prímerí, o mierových scenároch, aktivizujme diplomaciu a zbrane vnímajme ako posledné krajné riešenie," uviedol zvolený prezident.

archívne video

Robert Fico o rozhodujúcej úlohe Červenej armády pri víťazstve nad fašizmom (Zdroj: FB/Robert Fico)

Pri spomienke na ukončenie druhej svetovej vojny Pellegrini poďakoval pamätníkom bojov proti fašizmu a uctil si obete režimu postaveného na nenávisti. Vďaku vyslovil aj príslušníkom Červenej armády, ktorí oslobodzovali územie Slovenska.

"Intenzívne dnes cítime, že existuje snaha prepisovať dejiny. Chcem však z tohto miesta odmietnuť akúkoľvek snahu prekrúcať historickú pravdu, pretože pravda je len jedna. Preto odmietam snahy nespomínať alebo naschvál prehliadať zásluhy Červenej armády pri oslobodzovaní našej vlasti a rovnako odmietam snahy poľudšťovať fašistický režim a bagatelizovať fakty o obetiach v koncentračných táboroch," povedal Pellegrini s tým, že koncentračné tábory sú mementom hrôzostrašných dejín a zlyhania generácie, ktorá svojou pasivitou dopustila genocídu národov v celej Európe.

Ukončenie druhej svetovej vojny si v Múzeu SNP pietnym aktom pripomenuli aj zástupcovia miestnej či regionálnej samosprávy a štátnej správy. Múzeum tiež pripravilo celodenné podujatie pre verejnosť. Od poludnia v areáli na návštevníkov čaká hudobný program, premietanie dokumentárnych filmov, ukážky klubov vojenskej histórie, jazda na historických vojenských motorkách a ďalšie sprievodné aktivity.

Viac o téme: Peter PellegriniDeň víťazstva nad fašizmom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu