Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Premiér opäť kritizoval Európsku úniu: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico pri dnešnom 79. výročí konca druhej svetovej vojny opäť kritizoval Európsku úniu, že nepredstavila mierový plán ku konfliktu na Ukrajine. Tá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej invázii.

"Som veľmi sklamaný z Európskej únie. Európska únia vznikla ako mierový projekt. Som sklamaný, že nie je schopná ponúknuť zmysluplný mierový plán pre tento konflikt, ktorý momentálne na Ukrajine prebieha. Je to veľký prejav slabosti Európskej únie," povedal Fico po pietnom akte kladenia vencov na bratislavskom pamätníku Slavín, ktorého súčasťou je aj vojenský cintorín s hrobmi viac ako 6 800 vojakov Červenej armády.

archívne video

Fico reaguje na vyhlásenie Macrona, ktorý nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Fico zdôraznil, že Slovensko a Československo oslobodila Červená armáda a vojaci rumunskej armády. To podľa neho vytvára silné puto medzi obyvateľmi Slovenska a obyvateľmi bývalého Sovietskeho zväzu. Premiér odmietol prekrúcanie dejín a zdôraznil, že najväčší podiel na porazení fašizmu a na víťazstve v druhej svetovej vojne mali vojská Červenej armády bývalého Sovietskeho zväzu. Fico v prejave tiež povedal, že EÚ sa nevie postaviť na vlastné nohy v záležitostiach zahraničnej politiky. Slovensko podľa Fica nikdy nebude súhlasiť s tým, aby na Ukrajinu vstúpili slovenskí vojaci. Ich prípadné vyslanie do cudziny je v kompetencii Bratislavy.

Slovenský premiér, ktorého súčasná vláda po vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob, dlhodobo presadzuje mierové riešenie vojny na Ukrajine. Nepovedal ale, ako k urovnaniu konfliktu na Ukrajine dospieť. Kritici slovenského premiéra tvrdia, že stačí, aby sa ruské vojská stiahli z Ukrajiny.

Fico opätovne komentoval zahraničnú politiku a jej orientáciu

Fico opätovne zmieňoval orientáciu zahraničnej politiky Slovenska "na všetky štyri svetové strany" a mier označil za najvyššiu hodnotu. "Svet nemá len západ. Svet má tiež sever, má aj juh a nepochybne aj východ. Ja sa takto pragmaticky, suverénne budem ako predseda vlády správať," povedal.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila obete druhej svetovej vojny pri hrobe neznámeho vojaka v inej časti Bratislavy. Na facebooku napísala, že "je našou povinnosťou, aby sme svet prosperity slobody a demokracie nielen chránili, ale v najlepšom možnom stave ho odovzdali aj našim potomkom". Podľa nej nedemokratické a autoritárske režimy sú tiež ohrozením mieru.

Viac o téme: PrejavRobert FicoDeň víťazstva nad fašizmom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu