Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú

Roman Malatinec
Roman Malatinec (Zdroj: TASR/Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Malatinec (Hlas-SD) podporuje novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov. Ľudia podľa Malatinca túto úpravu už očakávajú. Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) nepovažuje návrh za funkčný a bezpečný pre ľudí. Parlament aktuálne rokuje o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele.

Malatinec počas diskusie v pléne poprosil poslancov, aby legislatívu podporili. "Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú. Medveď nemôže byť viac ako človek v tejto krajine. Vyriešme túto situáciu hneď, pretože sa stane tragédia," apeloval. Argumentoval najmä skúsenosťami ľudí z Podpoľania, kde sa podľa neho medveď objavuje oveľa častejšie ako v minulosti. Poukázal na ohrozenie životov, ale aj škody na majetku, ktoré medvede spôsobujú. Zvýšený výskyt medveďa podľa neho negatívne ovplyvňuje aj cestovný ruch.

Stohlová zdôraznila, že všetci registrujú narastajúci problém s medveďmi. Súhlasí, že situácia je neudržateľná, no riešenie musí byť podľa nej efektívne. "Doteraz sme od ministra Tarabu počúvali skôr vyhováranie sa," povedala. Odkázala ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nominant SNS), že situácia nevznikla náhle a vláda mala pol roka na jej riešenie. S návrhom sú však ako konštruktívna opozícia pripravení pracovať.

Viac o téme: Roman MalatinecTamara StohlováNovela o medveďoch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu