Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci ukončili utorkové rokovanie diskusiou k neziskovým organizáciám

NR SR
NR SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 5. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali návrhu novely o neziskových organizáciách, poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Predložila ho skupina poslancov z koaličnej SNS. Navrhuje v nej, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

V novele chcú predkladatelia presadiť napríklad rozšírenie obsahu výročnej správy neziskovej organizácie. "Zámerom zavedenia povinnosti je zverejňovať informácie o darcoch, prispievateľoch a veriteľoch, ktorých dary, príspevky či pôžičky jednotlivo alebo v úhrne za kalendárny rok presiahnu sumu 5000 eur," ozrejmili v dôvodovej správe. Zmeny odôvodnili potrebou zabezpečenia vyššej miery transparentnosti a zodpovednosti v oblasti financovania neziskových organizácií.

archívne video

Tomáš Taraba po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opoziční poslanci návrh skritizovali. Novela podľa nich spochybňuje dôveryhodnosť neziskových organizácií a "ostrakizuje" ich. Upozornili aj na možný rozpor legislatívy s Ústavou SR či európskym právom. "Je to právny paškvil. Návrh je v rozpore s ústavou, v rozpore s právom EÚ a v zásade neprináša vôbec nič dobré a hodnotné," poznamenala v rozprave poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS). Financovanie organizácií je podľa nej v súčasnosti dostatočne transparentné a dostatočná je podľa nej aj kontrola.

Zákonodarcovia sa do lavíc vrátia opäť v stredu (24. 4.) o 9.00 h. V stredu poobede by mali podľa programu rokovať o viacerých bodoch, napríklad o novele zákona o dani z pridanej hodnoty či novele zákona o cenných papieroch a investičných službách.

Viac o téme: DiskusiaRokovanie Poslanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu