Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRVÉ svedectvá o brutálnom týraní detí! Prehovorila matka aj syn: Milan ich mal mlátiť, Jaroslava sa na všetko prizerala

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/Polícia SR, )

DOLNÉ OREŠANY - Slovenskom otriasol brutálny prípad týrania 4 maloletých detí. Podľa polície ich mali rodičia biť reťazou, remeňom, zamykať chladničku či ich zatvárať do miestností. O desivých momentoch na súde prehovorila nielen matka detí, ale aj samotný 12-ročný chlapec. Hrôza čím si prešiel. Chodil Milan domov opitý?

Otrasný prípad týrania detí sa mal stať v Dolných Orešanoch. Podľa polície mali rodičia týrať svoje 4 deti. ”Najstarší, 12-ročný syn mal na tele stopy po bití reťazou a modriny po tele. Pri výsluchu policajti zistili, že k bitkám malo dochádzať dlhšie, min. od roku 2020 a otec ich mal biť aj 3-krát do týždňa. Za trest ich mal biť reťazou, remeňom, rukou, zamykať spolu s ostatnými súrodencami vo veku 8, 5 a 3 roky v izbách na zámok a zámky našli policajti aj na chladničke," napísala polícia na sociálnej sieti.

archívne video

Polícia upozorňuje: Násilie nie je len fyzické týranie (Zdroj: Facebook/Polícia - Bratislavský kraj)

Na prípad ich mala upozorniť škola, ktorá si pri prezliekaní na hodinu telesnej výchovy všimla na tele chlapca poranenia. Spočiatku im zo strachu nechcel nič povedať, avšak podľa vyjadrenia školy im 12-ročný chlapec neskôr prezradil, že ho mal otec udrieť reťazou. ”Pravidelne ho bije, že aj na nohe mal nedávno nejaké poranenie a nešli s ním k lekárovi. Chlapec tvrdí, že nemá blízkych z rodiny, na koho sa môže obrátiť. Okrem neho je v škole aj jeho brat v prvom ročníku, ktorý opakuje. Obaja chlapci chodia nepripravení, často bez desiaty. Matka sa vyjadruje, že nemá na nich čas. Mladší brat je utiahnutý. Málokedy sa vyučujúcej podarí nadviazať s ním komunikáciu. Naposledy matka napr. niekoľko týždňov vôbec neriešila, že mu mladší súrodenec potrhal všetky učebnice a pracovné zošity, až pani učiteľka zisťovala, že prečo ich nenosí,” uviedla podľa anonymizovaného rozhodnutia okresného súdu v Trnave škola.

Zranenia, ktoré mal chlapec, mu mal spôsobiť otec len dva dni pred ich zatknutím. Počas prechádzky zo psom ho mal udrieť kovovou reťazou do oblasti ľavého rebra a spôsobiť mu zranenia. Tie dokazujú nielen fotografie, ktoré spravila škola, ale aj záznam o lekárskom ošetrení vo Fakultnej nemocnici v Trnave, podľa ktorého mal mať najstarší syn hematón a iné presne nezistené zranenia.

Prehovorila matka detí

Na súde 13.4. 2024 mala podľa anonymizovaného rozhodnutia súdu vypovedať matka detí Jaroslava, ktorá poprela, žeby deťom nedávala jesť. ”Obvinená pri výsluchu pred sudcom pre prípravné konanie uviedla, že deťom jesť nezakazovala, jedlo im neodmietala, nie je dôvod, aby mohla ďalej pokračovať v trestnej činnosti ak sa žiadnej trestnej činnosti nedopustila. K zámkom na izbách uviedla, že nešlo o zámky ale o poistky, aby deti nevyhadzovali veci zo skríň . Deti si mohli tieto samé odomknúť. Aj chladnička bola zaistená len z dôvodu, aby z nej deti nevyhadzovali veci,” opísala pred súdom.

Do izieb ich mal údajne zatvárať otec a ona im následne dvere otvorila. Taktiež poprela, žeby svoje deti bila. Pripustila len, že na ne kričala, keď mali medzi sebou konflikty. Týrať ich mal práve Milan, ktorý mal začať v novej práci holdovať alkoholu. ”Pri svojom výsluchu v procesnom postavení obvinenej okrem iného uviedla, že ich vzťah s jej partnerom je zlý a nežijú spolu dobre. Zlé obdobie trvá približne 10 rokov. Začal piť a domov chodil napitý,” vyplýva z anonymizovaného rozhodnutia súdu.

PRVÉ svedectvá o brutálnom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Milan má vtedy úplne zmeniť svoje správanie a byť agresívny. ”Vtedy je vulgárny. Chlapca zbil remeňom raz a udrel ho tou časťou, kde je pracka na remeni. Potom sa vyhováral, že to urobiť nechcel. Keď chlapec neurobí, čo od neho otec, chce, tak hneď mu začne nadávať do špinavých koko*ov, debilov a podobne, keď napríklad chlapec nenanosí drevo alebo neumyje riad. Nadáva, takisto aj ostatným deťom,” povedala vo svojej výpovedi matka Jaroslava. Podľa súdu mal Milan o svojich problémoch vedieť nakoľko v minulosti sám vyhodnotil svoj stav ako taký, ktorý potrebuje odbornú pomoc. To, či ju aj vyhľadal, však neuviedol.

Prehovoril aj 12-ročný chlapec

Milan pred súdom prípravného konania využil právo nevypovedať ku skutku. ”Uviedol, že aktuálne sa necíti byť vinným. Je nemajtený, má záväzky vymáhané aj exekučne. K osobe uviedol, že pracuje brigádne, bez zmluvy. Aktuálne namá ako ďalej pokračovať v tretsnej činnosti,” vyplýva z anonymizovaného rozhodnutia súdu.

Na súde vypovedal aj ich 12-ročný syn. Ten sa mal podľa súdu chcieť radšej vrátiť do detského domova, kde už bol v minulosti umiestnený. Považoval to za bezpečnejšie prostredie ako u svojich rodičov. Doma však ostal len kvôli svojim mladším bezbranným súrodencom. ”Už len tieto úvahy dieťaťa svedčia o tom, že výchovné prostredie, ktoré zabezpečovali obaja rodičia bolo pre neho nevhodné a sám pre vlastnú ochranu zvažoval a hľadal spôsob úniku z tohto prostredia,” skonštatovali v anonymizovanom rozhodnutí okresného súdu v Trnave, ktorý rozhodol o väzobnom stíhaní oboch rodičov. V správaní Jaroslavy sa totiž podľa súdu prejavuje zjavná ľahostajnosť k dlhodobému a intenzívne pociťovanému utrpeniu vlastných detí.

Viac o téme: DetiTýranieMilanJaroslava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu