Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa: V Bratislavskom kraji bolo nahlásených 74 prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Pheelings Media)

BRATISLAVA - V Bratislavskom kraji bolo od začiatku tohto roka do 18. apríla nahlásených 74 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová s tým, že počet prípadov sa v porovnaní s poslednými rokmi zvýšil.

archívne video

Prístroj, ktorý vyvinuli slovenskí vedci dokáže za desať sekúnd odhaliť viaceré ochorenia (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

"Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja s najvyššou chorobnosťou v okrese Bratislava V. Výskyt ochorení bol sporadický, zaevidovaný však bol aj rodinný výskyt," priblížila hovorkyňa. Z celkového počtu ochorení bolo podľa nej 49 osôb riadne očkovaných, čiastočne zaočkované boli štyri osoby, 11 osôb bolo neočkovaných, dve osoby neboli očkované pre kontraindikáciu, tri osoby neočkované pre vek, dve osoby očkovanie odmietli a v troch prípadoch nebol stav zaočkovanosti zistený.

Čierny kašeľ sa podľa RÚVZ šíri rýchlo v rodinách či uzavretých kolektívoch. Zvýšený výskyt ochorení sa pritom zaznamenáva každých tri až päť rokov. Doplnil, že v SR je po troch rokoch pandémie COVID-19 rovnako zaznamenaný nárast ochorenia. V roku 2023 bolo podľa neho hlásených viac ako 200 prípadov ochorenia na čierny kašeľ, pričom najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zaznamenaná u detí do jedného roka. "Napriek tomu, že ochorenie sa môže vyskytnúť aj u očkovaných osôb, očkovanie chráni v prípade nákazy pred závažným priebehom ochorenia," podotkol úrad na sociálnej sieti.

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa. Najvyššiu chorobnosť zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR u detí do jedného roku. Deklaruje, že situáciu pravidelne monitoruje. V piatok o tom informovala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová."Sme pripravení, sú postupy, ktoré sú legislatívne podložené a samozrejme minimálne v týždňových intervaloch sedíme v rámci sekcie krízového riadenia na ministerstve zdravotníctva, kde na základe dennodenného monitorovania v podstate robíme modelové situácie," informovala Červeňová.

Vyšší výskyt ochorenia u nularočných detí podľa nej spôsobujú dva základné faktory. "Buď sa maminy nedali preočkovať v tehotenstve a druhý dôvod je, že nularočné deti ešte nepodliehajú povinnému očkovaniu," ozrejmila. Upozornila, že zaočkovanosť u detí pri povinných očkovaniach už niekoľko rokov vykazuje pokles, čo môže spôsobiť čoraz častejší výskyt ohnísk týchto ochorení. V prípade čierneho kašľa je najnižšia zaočkovanosť v Bratislavskom a Košickom kraji. Očkovanie odborníci odporúčajú aj dospelým. Tehotným ženám sa očkovanie odporúča najmä v prvom a druhom, ale aj v treťom trimestri.

Slovensko je v prípade potreby pripravené na zvýšený záujem o preočkovanie

Hlavná hygienička deklarovala, že Slovensko je v prípade potreby pripravené na zvýšený záujem o preočkovanie. "Čo sa týka objednávania vakcín a vôbec dostupnosti vakcín, je priamo ministerstvo zdravotníctva to, ktoré zodpovedá za túto úlohu," dodala. S vakcínami podľa nej v súčasnosti problém nie je a dočasné výpadky v aktuálnej situácii za problém nepovažuje. Rovnako pediatri sú podľa jej slov v prípade potreby pripravení cielene deti na čierny kašeľ testovať.

Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré postihuje najmä dýchací systém. V klinickom obraze dominuje protrahovaný dráždivý neproduktívny kašeľ trvajúci týždne až mesiace. "Spozornieť treba, keď ten kašeľ pretrváva dlhodobo, ak sú aj iné príznaky, že to dieťa je malátne, unavené, sú tam febrílie," dodala. Mimoriadne závažný môže byť čierny kašeľ u nezaočkovaných detí alebo detí, ktorých matka nebola zaočkovaná. Rovnako aj u imunitne oslabených osôb, ozrejmil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Viac o téme: RÚVZBratislavský krajČierný kašeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu