Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zurian zmenil názor na smrť Milana Lučanského: Šéf policajnej inšpekcie rešpektuje závery vyšetrovania

(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Podľa záverov vyšetrovania si bývalý šéf polície Milan Lučanský siahol na život sám. Nad touto verziu však viseli od začiatku pochybnosti, ktoré mal aj súčasný šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian. Ten ešte v novembri počas vypočutia v parlamente hovoril, že sa domnieva, bývalý policajný prezident bol zabitý. Aktuálne už ale veci vidí inak a rešpektuje závery vyšetrovania.

Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020, deň potom, ako sa vo väzbe v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil spáchať samovraždu. Ukázali to závery vyšetrovania. Opätovne sa potom skúmalo, či dozorcovia urobili všetko pre to, aby Lučanského zachránili. Aj v tomto prípade Generálna prokuratúra dospela k záveru, že dozorcovia nepochybili. 

Zurian vychádzal z medializovaných informácii

Branislav Zurian hovoril ešte v novembri v parlamente, že bývalý policajný prezident bol zabitý. Na štvrtkovej tlačovej konferencii s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) dostal teda otázku, či sa nemýlil. Zurian odpovedal, že vtedy vychádzal len z medializovaných informácií.

"Prejavil som len svoj názor, že tak, ako to bolo opísané v médiách, sa nedokáže človek zraniť sám. Preto som sa domnieval, že sa to nemohlo stať bez cudzieho zavinenia. Závery orgánov činných v trestnom konaní rešpektujem,“ odpovedal.

Zuriana sa okamžite zastal minister, podľa ktorého vraj len prezentoval svoj občiansky názor. „Aj vy mnohí novinári ste po smrti Navaľného prichádzali s tým, že bol zavraždený. Rešpektujme, že niekto môže mať občiansky názor,“ povedal. Zároveň doplnil, že vyšetrovanie Lučanského smrti ešte nie je definitívne ukončené.

Branislav Zurian a Matúš Šutaj Eštok informujú o výsledkoch Úradu inšpekčnej služby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prípad je znovu na generálnej prokuratúre

Splnomocnenec poškodených JUDr. Miroslav Radačovský podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora. Celý prípad je teda teraz znovu na generálnej prokuratúre. "Za tým účelom bol vyžiadaný spisový materiál a tento bol predložený Generálnej prokuratúre SR na preskúmanie,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Viac o téme: Milan LučanskýBranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu