Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rokovanie Národnej rady SR pokračuje: Toto sú návrhy, ktoré schválila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Právnou úpravou sa tiež samosprávam umožní do konca tohto roka použiť na krytie výdavkov bežného rozpočtu aj zdroje rezervného fondu. "Cieľom novelizácie zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy je zmierniť negatívny dopad na daňové príjmy v rozpočtoch obcí a VÚC ako dôsledok zvýšenia daňového bonusu v zákone o dani z príjmov," vysvetlilo v dôvodovej správe Ministerstvo financií (MF) SR.

archívne video

Rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Rezort upozornil, že prevod podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb (FO) samosprávam je v máji nižší z dôvodu vratiek, ktoré si uplatňujú daňovníci v zúčtovaní tejto dane, a ktoré im finančná správa poukazuje v apríli. V roku 2024 je pritom tento problém výraznejší, pretože sa budú realizovať aj vratky živnostníkom, ktorí si uplatnia jednorazovo daňový bonus za rok 2023. V roku 2022 bolo totiž schválené zvýšenie daňového bonusu, ktoré malo negatívny vplyv na výšku výnosu dane z príjmu FO. Uvedená situácia môže podľa MF spôsobiť problémy s hotovosťou samospráv a môže narušiť plynulosť ich peňažných tokov.

Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia. Dôvodom je podľa predkladateľa potreba neodkladného riešenia likvidity samospráv na úhradu ich bežných výdavkov.

Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1 500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela zároveň zavádza osobitné podmienky pre poskytnutie dotácie v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie alebo teroristického útoku, v dôsledku ktorých bol vyhlásený núdzový stav alebo mimoriadna situácia. "V tomto prípade sa navrhuje vždy pri vyhlásení núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie poskytnúť dotáciu najviac v sume 1 500 eur, čo sa môže v priebehu rozpočtového roka viackrát opakovať, ak dôjde k ďalšej mimoriadnej udalosti," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe k materiálu.

Pokiaľ dôjde k značným škodám na majetku v rámci tej istej mimoriadnej udalosti, mohla by sa podľa schváleného materiálu dotácia zvýšiť maximálne na 3-tisíc eur, pričom limit na jednu žiadosť je maximálne 1 500 eur. Podanie žiadosti na podporu humanitárnej pomoci by malo byť možné do troch mesiacov od vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu.

Potrebné je podporiť aj zariadenia núdzového bývania, tvrdí rezort práce

Novela by zároveň mala výraznejšie podporiť aktivity a činnosti zamerané na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia a iného ohrozenia správaním iných fyzických osôb, a to zvýšením maximálnej sumy dotácie na podporu rovnosti žien a mužov a rovnosti príležitostí pre tieto aktivity a činnosti z 20-tisíc eur na 150-tisíc eur v príslušnom rozpočtovom roku.

Rezort práce dodal, že v záujme posilnenia ochrany základných ľudských práv obetí domáceho a partnerského násilia je potrebné podporiť i zariadenia núdzového bývania, konkrétne bezpečné ženské domy a poradenské centrá tak, aby naďalej mohli kontinuálne poskytovať tieto služby obetiam domáceho násilia.

Ochrana hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s nariadením DMA

Zákon o ochrane hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s európskym nariadením o spravodlivých a súťažeschopných trhoch digitálneho sektora (Digital Markets Act, DMA). Návrh novely definitívne schválili vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR. Cieľom nariadenia je doplniť presadzovanie práva hospodárskej súťaže na digitálnych trhoch.

Nariadenie ustanovuje podmienky, na základe ktorých môžu byť prevádzkovatelia určitých online platforiem kvalifikovaní ako tzv. strážcovia prístupu (gatekeepers). Medzi ne patria veľké digitálne platformy poskytujúce služby. Európska komisia (EK) vlani v septembri na základe DMA určila šiestich strážcov prístupu - spoločnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft.

DMA zavedie tiež povinnosť odstraňovať nelegálne príspevky

"Nariadenie DMA ustanovuje súbor povinností, ktoré musia strážcovia prístupu dodržiavať vrátane zákazu správať sa určitým spôsobom. Návrh zákona má reflektovať zmeny v povinnostiach Protimonopolného úradu SR, ktoré prináša nariadenie DMA," uviedol predkladateľ.

Aj keď nariadenie ustanovuje ako jediný orgán vymáhania pravidiel Komisiu, ponecháva istý priestor na vykonanie prešetrovania aj členským štátom. Zároveň umožňuje EK pri prieskumoch trhu požadovať od úradu podporu.

Nariadenie DMA okrem iného zavedie aj povinnosť odstraňovať nelegálne príspevky a obmedziť šírenie dezinformácií či zneužívanie osobných údajov. Novela má nadobudnúť účinnosť 15. mája 2024.

Od tohto roka bude 13. dôchodok plnohodnotnou dôchodkovou dávkou

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

"Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP. Tiež ho dostanú občania, ktorým dôchodok vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu. Sumy 13. dôchodku pre jednotlivé druhy dôchodkových dávok budú každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok.

Rokovanie Národnej rady SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ak bude priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude minimálne 300 eur. V prípade nároku na viaceré dôchodkové dávky dostanú poberatelia len jeden 13. dôchodok, a to v sume, ktorá je najvyššia.

MPSVR uvádza, že v roku 2024 by malo byť viac ako 1,47 milióna poberateľov dôchodkov a tento počet má stúpať. Celkové výdavky na toto opatrenie majú byť v roku 2024 viac ako 828 miliónov eur, v budúcom roku budú ešte o 100 miliónov eur vyššie. V nasledujúcich rokoch by mali potom vzrásť na 978 miliónov eur v roku 2026 a na 1,033 miliardy eur v roku 2027.

Nová výplatná fáza v starobnom dôchodkovom sporení mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025. Poslanci však odložili začiatok novej fázy o rok. Dôvodom je potreba spresniť, aká časť aktuálnej hodnoty osobného dôchodkového účtu sporiteľa má byť po dovŕšení dôchodkového veku použitá na vyplatenie starobného, respektíve predčasného starobného dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia.

Ján Richter
Zobraziť galériu (3)
Ján Richter  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zákonodarcovia schválili aj pozmeňujúci návrh poslankyne NR SR Zdenky Mačicovej (Hlas-SD). Navrhla podmienku 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný starobný dôchodok naviazať na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.

Schválený bol taktiež návrh poslanca NR SR Jána Richtera (Smer-SD). Sociálna poisťovňa tak bude môcť poskytnúť Ministerstvu obrany (MO) SR údaje o poberateľoch príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie, ako aj ich vdovám a vdovcom, a to bez súhlasu týchto osôb. Má sa tak naplniť zámer MO SR udeliť im v budúcnosti vojenské vyznamenanie. Väčšina novely bude účinná od 1. júla 2024. Úprava súvisiaca s posunutím novej výplatnej fázy v starobnom dôchodkovom sporení nadobudne účinnosť 1. januára 2026.

Viac o téme: DotácieSamosprávyRokovanie NR SRDMA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu