Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EXKLUZÍVNE Krátko pred voľbou RTVS unikli šokujúce dokumenty: MEGAodmeny pre manažment!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Pár dní pred kľúčovým verejným vypočúvaním kandidátov na pozíciu šéfa RTVS sa dejú veci! Unikli totiž škandalózne praktiky súčasného vedenia. Z dokumentov, ktoré máme v redakcii k dispozícii, vyplýva, že si manažment televízie mesiace užíval rozprávkové platy. A to všetko sa malo diať za podivných okolností a tajne! Televízia výšku odmien priznala, popiera však obvinenia z porušenia zákona.

Zdá sa, že súčasný riaditeľ Václav Mika sa vo svoje pozícii udrží iba zázrakom. Po tom, čo sa do neho pustil aj premiér Robert Fico, ktorý kritizoval objektivitu spravodajstva, musí čeliť bývalý riaditeľ Markízy ďalšej rane.

Z televízie totiž unikli informácie, ktoré Slovákov poriadne nahnevajú. Topkám sa podarilo získať dokument, ktorý odhaľuje astronomické odmeny pre ľudí, ktorí za Mikovho vedenia televíziu riadili. Tí podľa našich odhadov dostávali dokonca vyšší plat ako samotný riaditeľ. Z dokumentu navyše vyplýva, že sa všetko odohralo mimo zákona. Platy v RTVS totiž určuje mzdový poriadok, v ktorom sú určené platové triedy, maximálna možná základná mzda aj výška odmien.

Vedenie však údajne prišlo na spôsob, ako tieto pravidlá obísť. „Vytvoril sa nový druh mzdy, výkonnostná odmena mesačná - zmluvná. Lenže mzdový poriadok takýto druh mzdy nepozná,“ píše sa v dokumente. Táto bola pridelená 15 manažérom, ktorí mali Mikovi pomôcť dostať verejnoprávnu televíziu na úroveň vyspelých štátov.

 

EXKLUZÍVNE Krátko pred voľbou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Podľa našich odhadov je v RTVS maximálny možný plat, ktorý umožňuje zákon, okolo 3 400 eur mesačne aj s odmenami. Niektorí manažéri, ktorí sú priamo v dokumente menovaní, pritom poberali takmer trojnásobok. Jeden z riaditeľov dostával až 8 154 eur mesačne. Pre porovnanie - radoví zamestnanci sa po valorizácii v roku 2015 dostali tesne nad hranicu 800 eur v hrubom. Tabuľky nepustia.

 

Prečo o tom verejnosť nevedela?

Škandál mal spočívať v tom, že sa rozhodnutie o mimoriadnom odmeňovaní mal ukryť pred verejnosťou. Ak by totiž televízia chcela zvýšiť platy manažmentu, má na to možnosť navrhnúť zvýšenie taríf cez kolektívne vyjednávanie. Tieto informácie by sa ale prerokovali verejne a tak by zrejme vznikol verejný tlak na zvýšenie miezd obyčajným zamestnancom. Zaujímavé je, že sa údajne pohyblivé zložky mali počítať zo súčtu mzdy a odmien a nemal na ne vplyv odpracovaný čas. Tabuľka odmenených manažérov, ktorú dokument obsahuje, má však okrem mesačnej výšky a ročnú a podľa nej až taká pohyblivá nebola.

EXKLUZÍVNE Krátko pred voľbou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

TV poprela, že šéf spravodajstva dostal odmenu počas dovolenky

Jedna pasáž dokumentu je venovaná aj šéfovi spravodajstva Lukášovi Dikovi, ktorý prišiel do RTVS z Markízy. Riaditeľ sekcie spravodajstva mal podľa uniknutých informácii poberať vysokú odmenu dokonca aj v čase, keď kvôli kauze uniknutých sms dočasne svoju funkciu nevykonával. Od novembra do januára vraj dostával neuveriteľných 7 593,53 eur mesačne. „Takéto platené voľno by chcel mať každý zamestnanec,“ píše sa v dokumente. Tieto informácie však televízia rázne poprela. "Nie je pravdou, že p. Diko v čase, kedy nevykonával pracovnú činnosť čerpal výkonnostné odmeny," tvrdí RTVS.

Podľa neho prestala RTVS fungovať ako verejnoprávna inštitúcia, ale ako súkromná firma. Dokonca existuje aj dohoda o vykonaní práce, v ktorej štastlivec zarobil až 960 eur za 8 hodín, čo by za mesiac predstavovalo vyše 20 tisíc eur. Perlička na záver, Mika mohol platy zamestnancom zrejme tiež iba závidieť. Keďže jeho príjem určuje priamo zákon o RTVS, skončil by so svojim príjmom podľa našich výpočtov až na piatom mieste. Za riaditeľom, ktorý zarábal 6 551 eur mesačne.

Televízia porušenie zákona odmieta

RTVS priznala, že zamestnancom „výkonnostné odmeny“ vyplácala. Podľa hovorkyne RTVS Dominiky Šulkovej postupovali podľa mzdového poriadku. „Vyplácanie výkonnostnej odmeny je v súlade so mzdovým poriadkom RTVS. Podľa článku 11, odsek 1, bod 4: „Vedúci zamestnanec na prvej úrovni riadenia môže určiť kratšie obdobie výplaty výkonnostných odmien – mesiac. V rámci pracovnoprávneho vzťahu, výška a podmienky vyplatenia výkonnostnej odmeny riaditeľov je súčasťou pracovnej zmluvy.“ uviedla.

Oficiálne stanovisko riaditeľa RTVS

EXKLUZÍVNE Krátko pred voľbou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

V spojitosti so súbojom o kreslo generálneho riaditeľa RTVS sa množia mediálne útoky, ktoré vyvrcholili únikom osobných a mzdových údajov z internej personálnej agendy RTVS. Tieto majú byť využité na diskreditáciu generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku v opätovnej kandidatúre na generálneho riaditeľa.

V tejto súvislosti RTVS uvádza, že všetky mzdy a odmeny, vrátane miezd a odmien vrcholového manažmentu v uplynulom období, boli vyplatené v súlade so zákonom a mzdovým poriadkom RTVS. Systém odmeňovania vrcholového manažmentu zobrala na vedomie aj Dozorná komisia Rady RTVS. Riaditeľom sekcií je priznaná odmena, ktorá je závislá od odmeny GR RTVS priznanej Radou RTVS na základe dosiahnutých výsledkov za dané obdobie. Ako verejnoprávne médium sme transparentní a otvorení.

Riaditeľom sekcií a manažmentu RTVS sú priznávané odmeny, ktoré sú súčasťou pracovných zmlúv vo väzbe na priznané odmeny generálnemu riaditeľovi. V praxi to znamená, že ak Rada RTVS schváli generálnemu riaditeľovi odmenu vo výške 100% za splnenie úloh, jeho plat dosiahne v priemere výšku približne 7200 Eur, v hrubom. Po schválení odmeny generálnemu riaditeľovi, môže na základe pracovnej zmluvy vzniknúť nárok na odmenu aj členom manažmentu RTVS. V žiadnom prípade a v žiadnom období neprekročila priemerná mesačná mzda ktoréhokoľvek riadiaceho pracovníka RTVS sumu 8200 Eur, v hrubom.

Zároveň zdôrazňujeme, že na rozdiel od minulosti, keď sa odmeny manažmentu RTVS vyplácali nesystémovo, jednorazovo, neraz vo výške desiatok tisíc eur, bez nadväznosti na zhodnotené výsledky RTVS, sa riaditeľom sekcií nevyplácajú a nevyplácali žiadne mimoriadne odmeny mimo stanoveného systému odmeňovania. Dovoľujeme si uviesť, že v úrovni manažmentu ide o výrazne nižšie priemerné mzdy, ako v komerčných televíziách.

 

RTVS analyzuje možné právne kroky vrátane trestno-právnej roviny. Pre odstránenie akýchkoľvek pochybností RTVS zváži kontrolu nezávislou štátnou inštitúciou.

 

Václav Mika,

generálny riaditeľ RTVS

Viac o téme: VoľbaOdmenyKauzaRTVSVáclav Mika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu