Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenská armáda má byť na čo pyšná: Tento úspech nám schválilo aj NATO

Slovenskí vojaci na cvičeniach v Lotyšsku. Zobraziť galériu (2)
Slovenskí vojaci na cvičeniach v Lotyšsku.

BRATISLAVA - Styčný tím pre integráciu síl NATO (NATO FORCE INTEGRATION UNIT – NFIU) dosiahol na Slovensku po ukončení certifikačného procesu plnú spôsobilosť. Jednotka, ktorá sídli vo vajnorských kasárňach v Bratislave, mala získať štatút certifikovanej NATO jednotky najneskôr do 1. júna, podarilo sa to skôr. Slovenská republika splnila ďalší zo záväzkov zo summitu vo Walese. Informuje o tom v tlačovej správe hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Minister obrany Peter Gajdoš počas slávnostného nástupu v priestoroch NFIU pripomenul, že vybudovanie styčného tímu výrazne posilnilo našu bezpečnosť. „Slovensko ako člen Aliancie plne vníma zásadné zmeny v súčasnom bezpečnostnom prostredí. Styčný tím NFIU s medzinárodným zastúpením je dôkazom, že kolektívna obrana je naša spoločná záležitosť. Úlohy sú stanovené jasne - zabezpečovať a koordinovať nasadenie spojeneckých síl v regióne, podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese a asistencia pri výcviku a cvičeniach,“ povedal.

Slovenskí vojaci na cvičeniach
Zobraziť galériu (2)

Minister zároveň zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o základňu NATO, ako je to občas nesprávne interpretované. „Styčný tím bol po úspešnom hodnotení a certifikačnom cvičení deklarovaný národnými autoritami ako plne spôsobilý plniť stanovené úlohy pri zabezpečení a koordinácii rýchleho nasadenia spojeneckých síl a podporu kolektívnej obrany s cieľom zabezpečenia požadovanej reakcie-schopnosti NATO,“ vysvetlil veliteľ NFIU na Slovensku plukovník Jozef Zekucia.

Jednotka NFIU na Slovensku bola oficiálne aktivovaná 1. septembra 2016. Od tohto dátumu je pod velením Mnohonárodného zboru NATO Sever-východ Štetín. Počiatočnú spôsobilosť dosiahla k 1. januáru 2017.

Viac o téme: VojaciArmádaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu