Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legenda bratislavskej ZOO v ohrození života: Náročná operácia zachránila detského miláčika

Operácia levice v bratislavskej ZOO Zobraziť galériu (10)
Operácia levice v bratislavskej ZOO (Zdroj: ZOO Bratislava)

BRATISLAVA - Chovatelia bratislavskej ZOO nedávno prežili veľké trápenie. Vznešenému a majestátnemu zvieraťu, levici Jawe sa zhoršil zdravotný stav. Okamžitá operácia bola nevyhnutná. Strach a obava o zdravie nebezpečného zvieraťa sa striedal so strachom o vlastný život.

Príbeh ako vystrihnutý z filmu, no v tomto prípade ide o realitu. Bratislavská Zoo prežila krušný mesiac marec. Starosti chovateľom a veterinárom narobila 12 – ročná levica Jawa. Chovateľky si všimli, že počas niekoľkých dní neprijímalo zviera potravu. "Nebolo by to nič až tak neobvyklé, levy nie vždy žerú každý deň, keby si chovateľky nevšimli niekoľko kvapiek ružovo-bieleho sekrétu na podlahe, kde sa levica pohybovala," opísali nám začiatok boja MVDr. Andrej Barta a MVDr. Zuzana Bartová. 

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Chovateľky si pri pozornom sledovaní všimli, že nájdený sekrét pochádza z pošvy. Vyšetrenie potvrdilo prítomnosť hnisu a baktérií. "Okamžite to v nás vzbudilo podozrenie na možný hnisavý zápal maternice - pyometru," potvrdil  MVDr. Andrej Barta. Liečba antibiotikami býva podľa jeho slov v týchto prípadoch neúspešná a ak sa ochorenie okamžite nelieči existuje vysoké riziko prasknutia maternice, prieniku hnisu a baktérií do brušnej dutiny a krvi. V dôsledku toho prichádza k otrave krvi.

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Príprava na potrebnú operáciu mala množstvo komplikácií. Zabezpečiť operačnú miestnosť, naplánovať všetko do najmenších detailov, aby nebol ohrozený život zvieraťa a najmä zdravie a život tímu. Takýto zákrok si vyžaduje absolútnu pedantnosť a neodpúšťa sa žiadna chyba. Veterinári, ktorí majú na starosť všetky zvieratká v Zoo sa preto rozhodli ešte o jeden pokus, aby získali viac času pre naplánovanie komplikovaného zákroku. "Rozhodli sme sa pre aplikáciu širokospektrálneho depotného antibiotika a dúfali, že zaberie. Nie menej dôležitou skutočnosťou bolo, že ak by levica začala žrať, nemuseli by sme operovať zviera zoslabnuté dlhým hladovaním a podarilo by sa zároveň potlačiť šíriaci sa zápal," vysvetlil  MVDr. Andrej Barta.

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Nekonečných 24 hodín čakania

Levici a nasadeným antibiotikám dali chovatelia 24 hodín. V prípade, že by sa Jawa nenažrala pristúpilo by sa k okamžitej operácii. Nekonečné čakanie plné strachu a obavy sa vďaka jednému telefonátu zmenilo na obrovskú radosť. "Okolo 10 – tej hodiny dopoludnia zazvonil telefón a veterinárny technik ZOO Bratislava Ing. Kondrk radostne referoval do telefónu: "Jawa zožrala 2 kilá mäsa!" Boli sme nadšení," opísal radostnú správu  MVDr. Andrej Barta. Znamenalo to, že sa podarilo získať čas a zastabilizovať pacientku.

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Deň a miesto operácie boli známe

Dôležitým krokom bolo naplánovať deň operácie. Tá pripadla na štvrtok 23. marca. Celý tím sa zapojil do prípravy. Deň pred operáciou bola vytvorená improvizovaná operačná miestnosť. Bolo potrebné mať stále na pamäti, že ide o obzvlášť nebezpečné zviera, ktoré sa môže kedykoľvek nečakane prebrať. Z viacerých dôvodov sa teda veterinári priklonili k možnosti operovať v expozícii levov v pavilóne šeliem. "Je priestranná, v tesnom susedstve zázemia, na ktoré je levica zvyknutá a navyše je tu možnosť rýchleho a bezpečného opustenia priestorov."

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Potrebné vybavenie k zákroku

Keďže dospelá levica váži okolo 180 kg, naskytol sa problém s vhodným operačným stolom. Bolo treba rýchlo konať. Postarali sa o to pracovníci technickohospodárskeho úseku podľa inštrukcii od veterinárov. Operačný stôl bol nakoniec zabezpečený a jeho výdrž bola pred dôležitým zákrokom skúšaná pod váhou troch veľkých chlapov. Stôl sa ani nepohol, čo znamenalo, že je vhodný. V podvečer pred veľkým dňom bolo na miesto privezené všetko potrebné náradie vrátane chirurgických nástrojov, operačných rúšok, infúznych stojanov, monitorov životných funkcií a veľkej debny liekov.

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Osudný štvrtok

Presne o ôsmej hodine ráno sa konalo stretnutie v kancelárii, kde sa dohodli posledné detaily. Okolo deviatej sa všetci presunuli do pavilónu šeliem, kde ich už čakala revúca Jawa, ktorá sa dožadovala svojich raňajok. Potrebná hladovka ju pravdepodobne poriadne rozčuľovala. MVDr. Andrej Barta vytiahol fúkačku s narkotizačnou strelou a Jawa dostala svoju dávku. Po desiatich minútach prišlo k prvej kontrole hĺbky narkózy. "Jawa ešte stále reagovala na podnet, preto sme pridali ešte ďalšiu dávku narkotika. O 7 minút na to sme boli s hĺbkou anestézie spokojní."

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Všetko bolo pripravené na najnebezpečnejšiu časť celého zákroku. Levica bola chovateľmi prenesená na improvizovaný operačný stôl. Končatiny boli pripevnené do vhodnej polohy. Zabezpečil sa prístup do žily kanylami, pre podávanie liekov a narkotík. Celú akciu zabezpečoval tím veterinárnych lekárov MLYNVET, ktorí vykonávajú veterinárnu starostlivosť pre ZOO Bratislava.

MVDr. Veronika Nagyová a MVDr. Iveta Matušková odobrali vzorky krvi a pripojili levicu na infúzie a monitor životných funkcii. MVDr. Zuzana Bartová mala na starosť anestéziu. Podala tak prvú vnútrožilovú dávku anestetika a starostlivo kontrolovala životné funkcie levice. MVDr. Andrej Barta a Ing. Róbert Kondrk vyholili levici brucho. Vyšetrenie ultrasonografickým prístrojom potvrdilo hnisavý zápal maternice. Vtedy si všetci v miestnosti povedali: "Je rozhodnuté, musíme operovať."

Legenda bratislavskej ZOO v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Prvá komplikácia na svete

Prešlo pár sekúnd, kedy MVDr. Bartová vyhlásila, že sa tepová frekvencia z nevysvetliteľných dôvodov zvýšila na skoro 180 tepov za minútu a dychová frekvencia sa zvýšila na dvojnásobok. Okamžite levici podala potrebné lieky a čakalo sa dve dlhé minúty, či zaúčinkujú. Podarilo sa a operácia sa tak mohla začať. Operačný zákrok viedol MVDr. Barta a trval dve hodiny. Počas zákroku bola odstránená maternica a oba vaječníky. Všetko sa muselo vykonávať s najväčšou opatrnosťou, aby neprišlo k otrave krvi a smrti levice. "Nakoľko útroby v blízkosti maternice javili známky možného zápalu, nasadili sme vnútrožilovo ďalšie antibiotiká a levici boli podané aj lieky tlmiace pooperačnú bolesť," vysvetlil MVDr. Andrej Barta.

Operovaná levica Jawa so svojim partnerom Haldirom
Zobraziť galériu (10)
Operovaná levica Jawa so svojim partnerom Haldirom  (Zdroj: ZOO Bratislava)

Levica bola po dve a pol hodinách preložená do klietky. Prebehla posledná kontrola, či sú všetky kanyly a katétre odstránené. Trvalo hodinu, kým sa Jawa prebudila a začala reagovať na podnety. K úplnému prebratiu prišlo až na druhý deň ráno. Všetko teda dopadlo na výbornú a Jawa sa pomaly začala normálne zaraďovať do bežného života. Prvé štyri dni ale robila starosti svojím chovateľom a nechcela žrať. Potom to prišlo a vychutnala si svoje raňajky tak, ako sa patrí. 

Viac o téme: OperáciaLevicaBratislavaZOO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu