Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Minister kultúry sa činil: Maďarič vymenoval členov rady Fondu na podporu umenia

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tretina Rady Fondu na podporu umenia sa obmenila. Minister kultúry Marek Maďarič dnes vymenoval po uplynutí funkčného obdobia dve staronové členky rady - Silviu Stasselovú a Zuzanu Komárovú. Obe priamo menoval minister. Opätovne bola do rady fondu menovaná aj Zora Jaurová, ktorú navrhli profesijné umelecké združenia. Ako ďalej informoval referát styku s médiami Ministerstva kultúry (MK) SR, členmi rady Fondu na podporu umenia tak sú: Zora Jaurová, Zuzana Komárová, Silvia Stasselová, Irina Čierniková, Anna Miklovičová, Zora Rusinová, Alexander Halvoník, Alžbeta Lukáčová a Peter Michalovič, ktorý je jej predsedom.

Rada je štatutárnym orgánom Fondu na podporu umenia. Riadi jeho činnosť a koná v jeho mene. Má deväť členov, z ktorých štyroch menuje a odvoláva minister kultúry bez návrhu a piatich na základe návrhu profesijných združení aktívne činných v oblasti umenia, kultúry alebo kreatívneho priemyslu. Každú oblasť umenia (hudobnú tvorbu, divadlo, literatúru, výtvarné umenie a nehmotné kultúrne dedičstvo) zastupuje jeden takto vymenovaný člen. Funkčné obdobie člena rady je šesť rokov, pričom každé dva roky sa obmieňa jedna tretina členov. 

Fond na podporu umenia vznikol z iniciatívy MK SR zo zákona ako nová verejnoprávna inštitúcia 1. januára 2015. Nahradil podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry a je nezávislý od ústredných orgánov štátnej správy.  Finančne podporuje "živé umenie", umelecké aktivity, kultúru a kreatívny priemysel, ale aj medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a výskum v týchto oblastiach a tiež tvorcov samotných cez štipendiá. Prvé výzvy zverejnil koncom roka 2015 a prvé projekty získali podporu minulý rok. Vlani začal fond podporovať aj viacročné projekty. Projekty sa vo fonde môžu o financie uchádzať, ak sa prihlásia do výziev v šiestich programoch - Umenie (divadlo, tanec, hudba, vizuálne umenie, literatúra, medziodborové umenie); Kultúrne podujatia, aktivity a časopisy; Výskum a vzdelávacie aktivity; Ľudová kultúra a kultúrno-osvetová činnosť; Medzinárodné aktivity a mobility a Pamäťové a fondové inštitúcie (knižnice, múzeá a galérie, ochrana zbierkových fondov).

Vlani fond prijal 4 899 žiadostí, z toho 280 žiadostí o štipendium. Na základe odporúčania odborných komisií podporil 2 910 žiadostí sumou 14 330 390 eur. Tento rok fond doteraz podporil 840 žiadostí sumou 6 405 840 eur. Aktuálne sa na fond môžu obracať žiadatelia so žiadosťami o podporu v dvoch výzvach. Viac možno nájsť na webstránke fondu http://www.fpu.sk.  

Viac o téme: Marek MaďaričFond na podporu umenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu