Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smrť Gauliedera (✝66) zasiahla Slovensko: Spoveď rodiny, mal rozbehnuté viaceré prípady a veľké plány

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: repro foto RTV Krea, repro foto SeredOnLine)

BRATISLAVA - Smrť Františka Gauliedera (✝66) ohromila Slovensko. Jeho okolie nemôže uveriť tomu, že išlo o samovraždu. Známy bezpečnostný analytik je presvedčený, že išlo o vraždu. Mlčanie prelomila aj manželka so synmi. Jeho smrť ich zarazila. Tvrdia, že mal veľké plány do budúcna.

Rodina: Mal veľa plánov do budúcnosti

K smrti sa vyjadrila už aj rodina. Prostredníctvom syna Henricha na Facebooku zanechala odkaz. "Odišiel náš úžasný a starostlivý otec, skvelý manžel, ale predovšetkým Človek, ktorý nás naučil, že pravda musí vždy vyjsť najavo. Aj my veríme, že pravda vyjde na povrch. Náš milovaný otec a manžel František Gaulieder mal veľa plánov do budúcnosti. Osobných i pracovných. Jeho snaženie ako poslanca MsZ v Galante začalo dávať zmysel, kvitla jeho obľúbená záhrada a tešil sa, že sa začínajú diať veci aj okolo amnestií Vladimíra Mečiara, ktorých zrušenie považoval za satisfakciu jeho nedobrovoľného odchodu z veľkej politiky. Padá medzi nami v súkromí množstvo otázok, ale ľútosť je obrovská a všetko ostatné ide bokom," znejú slová, ktoré zrejme adresovali manželka Zuzana, synovia Richard a Henrich.

Podľa rodiny odišiel z tohto sveta "nedôstojne". Na záver pridali odkaz, ktorý hlava rodiny, podľa nich razila celý život. "Zostávame verní odkazu nášho milovaného otca a manžela: Jedine pravda musí zvíťaziť!"

Iba pár dní pred smrťou verejne vystupoval
Zobraziť galériu (7)
Iba pár dní pred smrťou verejne vystupoval  (Zdroj: repro foto RTV Krea, repro foto SeredOnLine)

Pracoval na kauzách

Gaulieder v posledných rokoch pôsobil ako poslanec mestského zastupiteľstva v Galante. Okrem iného sa snažil riešiť aj niektoré kauzy. O jednej z nich prehovoril aj bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý sa už nechal počuť, že nejde o samovraždu, ale vraždu. Začiatkom roka 2011 mali riešiť prípad vraždy istého Maroša Kováča, ktorý mal stáť za krádežami kamiónov s tovarom zo Samsungu Voderady. Toho zabili dávkou zo samopalu vo februári toho roku.

Kováč mal mať v banke dva účty. Na jednom mali byť kompromitujúce materiály. Niekto sa ich chcel pokúsiť podľa Žitného získať. Po previerke prišiel ostrý útok na pobočku banky počas víkendu a na jeho konci (po likvidácii bezpečnostných schránok) to schytal aj ich majiteľ M. Kováč. "A bolo po probléme. Ten problém mal spočívať v tom, že v Samsungu vládol hnev kvôli opakovaným krádežiam tovarov nemalej hodnoty, a nejako (nebudem bližšie rozoberať) sa do prípadu zaplietli aj vysokí funkcionári policajného zboru, ktorí mali problém vyriešiť, ale nesprávne ho uchopili (nebudem zámerne uvádzať detaily, sú príliš pikantné a drsné v ich neprospech) sa s M. Kováčom stretli, aby mu "dohovorili"," pričom si ich mal nahrať a kompromitujúcimi materiálmi si zabezpečiť beztrestnosť. Následnú lúpež materiálov a smrť Kováča mali spolu s Gauliederom dať dokopy. Upozorniť na to mali aj vtedajšiu premiérku Ivetu Radičovú.

Gaulieder v roku 1997
Zobraziť galériu (7)
Gaulieder v roku 1997  (Zdroj: repro foto RTV Krea, repro foto SeredOnLine)

Ani omylom nešlo o samovraždu

Od tej doby zdieľali viacero tém a prípadov, ktoré ich zaujali. "Súviseli najmä s politikou a organizovaným zločinom v regióne - nie na galantskej úrovni, tá ma nezaujímala, pokiaľ nemala zreteľné väzby na vysokú politiku - ale s väzbami na kruhy, ktoré v istej dobe ovládali vysoké pozície v policajnom zbore," pokračoval v statuse Žitný s tým, že sa v poslednom čase venoval viacerým témam, ktoré by si možno zaslúžili aj mediálnu pozornosť. "Už sa to ale nestane. Aj z dôvodov vyššie uvedeného, aj z aktuálnych faktov a súvislostí budem aj naďalej tvrdiť, že Fero Gaulieder bol zavraždený a ani omylom nešlo o samovraždu," zakončil analytik.

Smrť Gauliedera (✝66) zasiahla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTV Krea, repro foto SeredOnLine)

Smrť Gauliedera zaskočila aj poslancov za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča a Jána Budaja. "Fero prekypoval energiou. Mal výborný diskusný príspevok a prejavoval záujem o kandidovanie do nadchádzajúcich župných volieb. Tak sa nechová ten, kto sa ide hodiť pod vlak! Nezdá sa mi, že František Gaulíder spáchal samovraždu, a to práve teraz, kedy sa takpovediac vracal do politiky. Jeho smrť vo mne vyvoláva podozrenie, či nesúvisí s tým, že sa netajil názorom na to, kto dal uniesť mladého Kováča a nechal zabiť Remiáša. A vydával aj isté svedectvá," myslí si Budaj

Mŕtva mačka a náboje

Zrejme aj kvôli týmto aktivitám mu v roku 2012 a neskôr aj v roku 2015 niekto do poštovej schránky vhodil obálku s nábojom. V minulosti mu už pred domom vybuchla bomba. Pred pár dňami mu niekto hodil cez plot domov mŕtvu mačku. "Chcem poprosiť mentálne retardovanú osobu, ktorá nemá vzťah k zvieratám, aby mi neprehadzovala cez bránu mŕtvu čiernu mačku," napísal 20. marca na svojom Facebooku.

Gaulieder (vľavo) s Mikulášom Dzurindom v roku 1997
Zobraziť galériu (7)
Gaulieder (vľavo) s Mikulášom Dzurindom v roku 1997  (Zdroj: repro foto RTV Krea, repro foto SeredOnLine)

Svedok v prípade únosu Kováča

Zaujímavé je, že jeho smrť prišla v čase, keď sú na pretrase Mečiarove amnestie a Slovensko nikdy nebolo tak blízko ich zrušeniu ako v súčasnosti. Keby sa ich podarilo zrušiť, Gaulieder tak už nebude môcť vypovedať v kauze únosu prezidentovho syna Kováča mladšieho. V minulosti sa totiž nechal počuť, že bol očitým svedkom rozhovoru na Úrade vlády, ktorý by mohol viac prezradiť o tom, kto stál za únosom Kováča mladšieho. Jeho výpoveď má byť v utajovanom spise v kauze únosu.

Posledné verejné vystúpenie Gauliedera

Nitrianska polícia vedie trestné stíhanie pre trestné činy usmrtenia a obmedzovania osobnej slobody v súvislosti s úmrtím  Gauliedera. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie zatiaľ nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie," povedala.

Gauliedera v sobotu 25. marca krátko pred druhou hodinou ráno na trati medzi Trnovcom nad Váhom a Šaľou zrazil nákladný vlak. "Môžem potvrdiť, že došlo k zrážke osoby s nákladným vlakom, pri ktorej 66-ročný muž utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Presnú príčinu smrti určí pitva. U rušňovodiča alkohol v dychu zistený nebol," uviedla Bruchterová.

Viac o téme: VlakSmrťVraždaHZDSFrantišek Gaulieder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu