Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozí ročné dopravné peklo v Bratislave: Stavba novej autobusovej stanice ochromí dopravu

Vizualizácia novej autobusovej stanice. Zobraziť galériu (4)
Vizualizácia novej autobusovej stanice. (Zdroj: hb reavis)

BRATISLAVA - Výstavba novej autobusovej stanice na bratislavských Mlynských nivách si vyžiada okrem trpezlivosti cestujúcich aj zvýšenú dávku sebaovládania u vodičov. Práve tí budú musieť možno na 14 mesiacov rátať s tým, že štvorprúdovku pri tejto novej dominante hlavého mesta úplne uzavrú. Developer HB Reavis momentálne rokuje s políciou o najschodnejšom variante dopravných obmedzení.

FOTO Svetová architektúra aj u nás: Bratislava sa zaradí medzi metropoly ako Viedeň či Londýn!

Projekt Stanica NIVY má byť kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra a výškovej administratívnej budovy, kde si na svoje prídu aj milovníci dobrého jedla. Na streche stanice sa bude nachádzať zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport. Vonkajšie átrium bude slúžiť na rozšírenie tržnice alebo na rôzne kultúrno-spoločenské podujatia.

Výstavba by podľa plánov mala trvať 3 roky a celková cena by sa mala vyšplhať na 270 miliónov eur. V projekte sa počíta aj s výstavbou 2 150 parkovacích miest. Kým si však cestujúci a klienti budú môcť v roku 2020 vyskúšať nové priestory a tešiť sa z novej reprezentatívnej stanice, budú musieť strpieť aj istú dávku nepohodlia.

Hrozí ročné dopravné peklo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hb reavis)

Na rad totiž najprv prídu stavebné práce a s nimi spojené dopravné obmedzenia, ktoré sa dotknú všetkých, od Bratislavčanov, turistov, až po tých, ktorí dochádzajú do hlavného mesta za prácou či do škôl.

Hrozí ročné dopravné peklo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hb reavis)

Jeden variant zatiaľ podľa spravodajského portálu bratislavaden.sk hovorí o úplnom uzavretí štvorprúdovky na 14 mesiacov, druhý o čiastočnej uzávierke, ktorá by však trvala až 36 mesiacov. Konkrétny plán bude výsledkom rokovaní medzi investorom a krajským dopravným inšpektorátom.

Hrozí ročné dopravné peklo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hb reavis)

Samozrejme, zmenám sa musia prispôsobiť nielen vodiči, ale aj pasažieri MHD a medzimestských a medzinárodných spojov. Dopravný podnik mesta Bratislava sa pravdepodobne potrápi s novým grafikonom pre linky 21, 25, 88, 210 aj trolejbusové linky 202 a 205.

Viac o téme: BratislavaStanica Nivy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu