Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Expolicajtovi mimoriadne znížili trest za zneužívanie dcéry: Hrozilo mu 15 rokov, teraz...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PREŠOV - Krajský súd v Prešove na svojom dnešnom zasadnutí zrušil rozsudok Okresného súdu v Prešove, ktorý odsúdil bývalého policajta Jozefa P. za pohlavné zneužívanie maloletej dcéry na sedemročné väzenie s minimálnym stupňom stráženia.

Krajský súd zrušil tento rozsudok vo výroku o treste a uložil obžalovanému trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyroch rokov. Zároveň nariadil probačný dohľad a obžalovanému bola uložená povinnosť podrobiť sa v skúšobnej dobe psychoterapii alebo psychologickému poradenstvu.

Okresný súd v máji 2015 uznal obžalovaného vinným z toho, že ako rodič zneužíval svoju dcéru Natálku. Podľa súdu s ňou robil sexuálne aktivity, ktoré narušili jej vývin. Na možné sexuálne zneužívanie maloletej upozornili detskú psychologičku učiteľky z jej materskej školy a tá prípad oznámila na polícii. Vyneseniu rozsudku predchádzalo rozsiahle dokazovanie. 

Okresný súd sa oprel najmä o dôkazy, ktoré zistila pri vyšetrení dievčatka psychologička. Medzi listinnými dôkazmi boli aj kresby dieťaťa, ktoré na ľudskej postave vždy kreslilo alebo modelovalo mužský pohlavný úd. Obžalovaný svoju vinu stále popieral, na jeho strane stála celý čas aj jeho manželka. Podľa obhajoby viaceré znalecké posudky ukázali, že obžalovaný nemá pedofilné sklony ani deviálne správanie. Po prevalení prípadu bol prepustený z Policajného zboru.

Vznesenia obvinenia v tomto prípade padlo už v decembri 2010, súdny proces sa začal 25. júla 2011. Udelený trest bol na dolnej hranici sadzby, ktorá sa za zločin sexuálneho násilia pohybuje od sedem do 15 rokov. Ako informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, k mimoriadnemu zníženiu trestu došlo pre dobu trvania súdneho konania, ale tiež v súvislosti s tým, že počas celého trestného stíhania obžalovaný plne rešpektoval nariadenie zákazu styku s dcérou.

„V tom čase mala maloletá dcéra štyri roky a následky sa na nej neprejavili tak, ako by mohli pri iných trestných činoch v rovnakej skutkovej podstate,“ uviedla Petrufová. Rozsudok sa stal právoplatným jeho vyhlásením, keď začala plynúť skúšobná štvorročná doba. Otec sa môže vrátiť k rodine a vidieť sa so svojou dcérou. Tá má v súčasnosti už desať rokov. Obžalovaný má s manželkou ešte syna, ktorý sa narodil počas prebiehajúceho procesu.

Viac o téme: PrešovZneužívanie dcéryJozef P.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu