Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prednáška Roberta Fica vyvolala poprask: Škola sa vyhráža študentom, účasť povinná

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/Robert Fico, Priznania vysokoškolákov)

BRATISLAVA - Návšteva Roberta Fica jednej z vysokých škôl na Slovensku vyvolala veľký rozruch. Aspoň to sa dá vyčítať z anonymného priznania vysokoškolákov. Čo je však horšie, študenti mali dostať trest za to, že neprídu a nepodpíšu sa do prezenčnej listiny. Oznámenie sa stretlo s ostrými reakciami diskutujúcich. Čo na tieto obvinenia tvrdí samotná univerzita?

Stránky s anonymnými priznaniami sú na Facebooku v kurze. Jednou z nich je aj stránka, kde sa priznávajú slovenskí vysokoškoláci. Tieto priznania sleduje približne 70 tisíc facebookárov. Včera sa tam objavilo priznanie, ktoré zaujalo. Týkalo sa návštevy premiéra Fica jednej zo slovenských univerzít. Podľa statusu mali študentov nútiť, aby tam prišli robiť predsedovi vlády kulisu. Inak im dajú za trest písať seminárky. "Takto to tu funguje, robiť "premiérovi" umelú kulisu," znel koniec statusu.

Prednáška Roberta Fica vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico, Priznania vysokoškolákov)

Na status reagovalo mnoho diskutujúcich. "Vyhrážajú sa vám seminárkami, len aby ste prišli na prednášku s Ficom?!," pýta sa Sabína a kriticky dodáva, že podľa nej tam tri štvrtiny študentov prídu. "Tipujem, že 3/4 z vás tam pôjde, pretože nemá kúsok cti a hrdosti k svojej krajine a nechce sa im písať seminárku. "Teším sa" z tejto generácie, skutočne bravo," napísala.

Na báze dobrovoľnosti?

Podľa našich informácií sa prednáška konala minulý piatok na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD). Informovala o nej aj na svojej webstránke. "Prednášku sprevádzala živá a aktívna diskusia moderovaná členom Katedry politológie Miroslavom Řádkom. Predseda vlády Slovenskej republiky na záver podujatia poďakoval študentom za ich záujem aj názory týkajúce sa postavenia Slovenskej republiky v Európskej únii," píšu o návšteve Fica.

Prednáška Roberta Fica vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Obrátili sme sa na vedenie, aby nám vysvetlilo informácie zo sociálnej siete. "prednášky a diskusie študentov univerzity s predstaviteľmi verejného, politického a spoločenského života sú vždy uskutočňované na dobrovoľnej báze, častokrát z vlastnej iniciatívy našich študentov, ktoré si aj sami moderujú," reaguje na obvinenia Lucia Pušicová z TnUAD. Podľa nej bola prednáška a diskusia s Ficom dobrovoľná "na základe otvorenej a verejne prístupnej pozvánky a žiadny študent nedostal k vypracovaniu seminárne zadanie za to, že by nebol na nej prítomný." Univerzita tvrdí, že o premiéra bol taký záujem, že nestačila ani kapacita. "Dokonca o túto diskusiu bol mimoriadne veľký záujem a z kapacitných dôvodov nebolo možné všetkým vyhovieť," dodala Pušicová.

Prednáška na Trenčianskej univerzite s Ficom
Zobraziť galériu (5)
Prednáška na Trenčianskej univerzite s Ficom  (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Pýtali sme sa aj premiéra, čo si o takomto postupe univerzity myslí. "Premiér sa rád stretáva s mladými ľuďmi a prirodzene očakáva, že je to na báze dobrovoľnosti," zareagovali pre Topky z Úradu vlády.

Choďte a pýtajte sa

Ďalší z komentujúcich na Facebooku Ivo nabádal študentov, ktorí na prednášku pôjdu, aby sa premiéra pýtali. "V takom prípade treba klásť otázky, oponovať, vyzvedať a ukázať priamo, že ľudí s**ú ich praktiky, vyrobiť si transparenty a nie byť ofučaný, "lebo nám prikázali tam byť" a iba tíško sedieť. Máš možnosť priamo konfrontovať toho kto ťa štve, tak prečo by si iba trucoval a mlčky sa prizeral?"

Vypískajte ho

Danka si robila zo študentov posmešky. "Asi by som začala písať už tie seminárky," napísala. Ján si myslí, že by sa mali vysokoškoláci spamätať. "Vysokoškoláci! Spamätajte sa! Akademická pôda je apolitická a nik vás nemôže prinútiť, aby ste robili nejakému politikovi kulisu.  Keď som ja študoval, tak sme komoušov z univerzít a VŠ hnali svinským krokom. Dodnes si pamätám ako 21. 11. 1989 prišiel do auly prešovský tajomník strany a my sme ho vysmiali, vypískali. Odchádzal zelený od jedu. Vtedy by mi nenapadlo, že vysokoškoláci v budúcnosti budú stádo oviec."

Ozval sa Matovič

Na prekvapenie sa do diskusie zapojil aj poslanec parlamentu a šéf OĽaNO Ior Matovič. Toho zrejme zo žartu vyzval jeden z diskutujúcich, aby na prednášku priniesol tričká s nápisom "Fico chráni zlodejov". Na to mu Matovič odpísal, že tričká prinesie rád a dodal uštipačnú poznámku. "Len neviem, či potom ešte cez nejakú skúšku prejdete," napísal politik.

Prednáška Roberta Fica vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico, Priznania vysokoškolákov)

Ivo pokračoval v konverzácii s politikom, keď mu na to odpísal, že predsa nemôžu vyhodiť 500 študentov, lebo prídu o príjmy. Status zaznamenal do včera večera takmer 4 tisíc lajkov, vyše 400 zdieľaní a do komentárov sa zapojilo vyše sto ľudí.

Viac o téme: PrednáškaVysokoškoláciRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu