Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhorodený Samko sa narodil predčasne: Lekári jeho smutnú diagnózu objavili neskoro

Samko už musel absolvovať tri operácie Zobraziť galériu (6)
Samko už musel absolvovať tri operácie (Zdroj: Jaroslava Fačková)

ČESKÉ BREZOVO – Mladá mama mala o svoje dieťatko obavy už počas tehotenstva. Po šiestom mesiaci gravidity prestal vyvíjajúci sa plod priberať a po pôrode cisárskym rezom sa mama dozvedela šokujúcu pravdu.

„Náš druhorodený syn Samko sa narodil predčasne, v 35. týždni tehotenstva, s pôrodnou hmotnosťou 2  100 g. Tehotenstvo bolo rizikové, nakoľko som mala vysoký krvný tlak a počet bielkovín. Napriek tomu sa ale do 6. mesiaca neobjavilo nič  bezproblémové,“ hovorí pani Jaroslava Fačková. Doktori až potom zistili, že plod nepriberal a zle prijímal stravu cez pupočník. Odvtedy bola mladá mama často hospitalizovaná v nemocnici.

Máte šancu urobiť dobrý skutok pred Vianocami: Na Slovensku opäť chýba krv

„Samko sa narodil cisárskym rezom a hneď po narodení bol týždeň v inkubátore. Veľkým šokom pre nás bolo, keď nám oznámili, že Samko má Downov syndróm, nevedeli sme, o aké postihnutie ide a čo to všetko znamená, jednoducho, neboli sme na to pripravení,“ priznala Samkova mama.

Druhorodený Samko sa narodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jaroslava Fačková)

„Počas gravidity mi pri rozbore krvi zistili, že moje dieťa má črty Downovho syndrómu, ale následne, po amniocentéze, mi toto tvrdenie  vyvrátili. Aj napriek tomu sa Samko narodil s Downovým syndrómom. Od narodenia ho však sprevádzajú ďalšie komplikácie,“ spomína mama. Po pôrode mu diagnostikovali aj nepriechodnosť análneho otvoru. Už na druhý deň života musel byť Samko operovaný.

Druhorodený Samko sa narodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jaroslava Fačková)

Samko nemá vyvinutý konečník

Keďže Samko nemá vyvinutý konečník, urobili mu vývod z čreva cez bruško. Po narodení musel podstúpiť už niekoľko operácii a doktori sa snažia o prepojenie jeho tráviaceho traktu na konečník. Je to však veľmi zdĺhavé, bolestivé a náročné nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov. Samko bude mať v januári 2016 dva roky a od svojho narodenia už absolvoval tri operácie, poslednú v septembri 2015. „Prevádzame dennodenne dilatáciu konečníka, teda jeho zväčšenie. Samka ešte čaká niekoľko operácii, ale dúfame, že po toľkom trápení a jeho sile prekonávať svoje ťažkosti dosiahneme plnú funkciu celého tráviaceho traktu,“ dúfa odhodlaná mama.

Druhorodený Samko sa narodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jaroslava Fačková)

Hneď po narodení musel Samko bojovať aj s poruchou štítnej žľazy. Okrem týchto komplikácii mu diagnostikovali rotavírusovú enteritídu, ktorá sa často prejavovala hnačkami. Postupne sa uňho opakovane vyskytol zápal očných spojiviek, v dôsledku čoho musel byť opäť hospitalizovaný.

Druhorodený Samko sa narodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jaroslava Fačková)

„Samko má Downov syndróm, znížený svalový tonus a pravidelne s ním musíme cvičiť Vojtovu metódu. Vo vývine Samko zaostáva v priemere o rok, v niektorých oblastiach vývinu aj o viac. Samko ešte nedokáže samostatne stáť bez opory, samostatne prejsť čo i len krok, povedať aspoň jedno plnovýznamové slovo. Zatiaľ dokáže v reči len kričať a mrmlať. Každý jeho malý krôčik nás veľmi teší, ale chceme jeho vývin podporiť a umožniť mu, aby ako iné deti dokázal behať po izbe, stáť samostatne, a aspoň maličkými krôčikmi dosiahol to úspechy,“ hovorí pani Fačková.

Možnosti sú obmedzené financiami

Pre deti s vývinovým oneskorením existujú mnohé rehabilitačné centrá a mnohé metódy, ktoré stimulujú ich vývin a skvalitňujú ich život. Tieto rehabilitácie sú však pre mnohé rodiny nedostupné, a to práve z finančných dôvodov. „V oblasti, v ktorej žijeme, sa nenachádzajú zariadenia, ktoré by sa venovali takýmto deťom, a tak za rehabilitáciou musíme vycestovať ďaleko od nášho bydliska. Náklady veľakrát predstavujú sumu v tisíckach eur. Sme jednoduchí rodičia, ktorí sa snažia dopriať svojim deťom všetko, čo je v ich možnostiach. Len odborníci nám však dokážu pomôcť a správne nás nasmerovať. Náš Samko je aj napriek všetkým zdravotným komplikáciám veľký bojovník a jeho odhodlanie v očiach a každodenný úsmev v jeho tvári nám dodáva silu bojovať. Nie je však v našich silách a možnostiach zarobiť také množstvo peňazí, ktoré by postačilo na pravidelné rehabilitačné pobyty,“ zdôvodnila mama, ktorá touto cestou v mene rodiny a Samka prosí o finančnú pomoc na účely rehabilitačných pobytov, ktoré rodičia nie sú schopní zabezpečiť.

Druhorodený Samko sa narodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jaroslava Fačková)

Akúkoľvek pomoc Samkovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

 

Jaroslava Fačková

Telefónne číslo: 0910 518 078

E-mail: jaroskava.fackova@gmail.com

Číslo účtu: 2487953055/0200

IBAN: SK9102000000002487953055

 

 

Viac o téme: SamkoDownov syndrómPotrebujú pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu