Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Poprade odhalili pamätnú tabuľu svätému Jánovi Pavlovi II.

Pápež Ján Pavol II.
Pápež Ján Pavol II. (Zdroj: SITA)

POPRAD – Svätý Ján Pavol II. sa symbolicky vrátil späť do Popradu. Jeho návštevu spred dvadsiatich rokov bude oddnes pripomínať pamätná tabuľa, ktorú slávnostne odhalili po otváracej svätej omši na Národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade. Umiestnená je na Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie. Za myšlienkou osadiť ju stojí bývalé vedenie mesta Poprad.

Nové vedenie záväzok potvrdilo a vybralo návrh akademického sochára Štefana Hudzika zo Spišského Štiavnika. Novú tabuľu požehnal bývalý osobný tajomník pápeža Jána Pavla II. Kardinál Stanislaw Dziwisz, súčasný krakovský arcibiskup, tak urobil začiatkom júla na jednom z najstarších pútnických miest na Slovensku - na Mariánskej hore v Levoči, kde za účasti statisícok ľudí vyvrcholila tradičná mariánska odpustová púť. 

"Mojím cieľom bolo vdýchnuť do bronzu kus života a odkaz, ktorý nám Svätý Otec zanechal - aby sme sa nebáli žiť pre druhých, aby sme sa tešili a radovali zo života. Nech nás naplní jeho svedectvo, ktoré chcel priniesť všetkým ľuďom," hovorí sochár Hudzik. Pamätná tabuľa predstavuje druhé vzdanie pocty zosnulému pápežovi, ktorého vlani vyhlásili za svätého.

Národné stretnutie mládeže P15, počas ktorého bola dnes odhalená, je úzko spojená s menom Jána Pavla II. Na P15 sa totiž začne oficiálna príprava na 31. svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia o rok v Krakove. Práve Ján Pavol II. bol pred tridsiatimi rokmi ich iniciátorom. V roku 1995 vtedajší pápež navštívil nielen Poprad, ale aj Levoču. Oddychoval pri Sliezskom dome a odlietal z letiska Poprad.

Sochár Štefan Hudzík žije a tvorí v Spišskom Štiavniku. Patrí k najvýznamnejším umelcom, ktorí ostali žiť a pracovať v regióne. Už 20 rokov vyučuje dizajn a tvarovanie dreva v Spišskej Novej Vsi. Študoval rezbárstvo na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a figurálne sochárstvo na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Je nositeľom Ceny slovenského fondu výtvarných umení, Ceny Martina Benku a laureátom ceny Konferencie biskupov Slovenska Fra Angelico. Medzi jeho najznámejšie diela patrí sochy v nadživotnej veľkosti - Cyrila a Metoda v Spišskom Štiavniku, sv. Michala v Spišskom Bystrom, sv. Jozefa - robotníka vo Svite, blahoslavenej sr. Zdenky Schelingovej v Krivej na Orave a Jána Pavla II. v Oravskej Polhore.

Na tabuli je výzva "Nebojte sa!", s ktorou sa pápež poľského pôvodu veľakrát obracal na ľudí, nápis "Svätý Ján Pavol II., pápež 1978-2005" a spomienka na to, že vznikla pri príležitosti výročia návštevy mesta Poprad ("20. výročie návštevy mesta Poprad"). Národné stretnutie mládeže P15, počas ktorého bola dnes slávnostne odhalená, je úzko spojená s menom Jána Pavla II.

Na P15 sa totiž začne oficiálna príprava na 31. svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia o rok v Krakove. Práve Ján Pavol II. bol pred tridsiatimi rokmi ich iniciátorom. V Poprade už nesie meno pápeža aj nábrežie. Premenovala ho pred siedmimi rokmi, dovtedy nieslo názov Popradské nábrežie. Na tomto mieste sa dnes konala aj jednorázová zbierka šatstva. Mladí vyzbierali okolo pol tony oblečenia.

Národné stretnutie mládeže P15 sa koná 20 rokov od návštevy pápeža Jána Pavla II. v Poprade. Jeho dejiskom je od dnešného dňa a potrvá do nedele. Nadväzuje na podobné podujatie spred dvoch rokov, ktoré sa konalo na Liptove. V Ružomberku sa vtedy zišlo približne tritisíc mladých ľudí. Mladí sa stretli na celoslovenskej úrovni už viackrát.

V podobnom rozmere a v priamej nadväznosti na Svetové dni mládeže, však Národné stretnutie mládeže naštartovalo svoju históriu v roku 2013 v Ružomberku. Konalo sa paralelne so Svetovými dňami mládeže v Rio de Janeiro a bolo určené najmä tým, ktorí si cestu na celosvetové stretnutie do Ria dovoliť nemohli. Malo skratku R13. Vyjadrovalo začiatočné písmeno mesta, v ktorom sa konalo, a posledné dve číslice roku. Podobne je to i pre P15. 

Viac o téme: PopradJán Pavol II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu