Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor na kolapsy z tepla: Dnes museli hospitalizovať 136 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kolapsov z tepla pribúda. Za posledných 24 hodín nahlásili Záchrannej zdravotnej službe 136 kolapsov na území Slovenska. Ako ďalej informoval Boris Chmel z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, najviac ľudí skolabovalo v Košickom a Prešovskom kraji a najmenej v Trnavskom kraji. Počas horúčav by mali ľudia dbať na pitný režim a neprepínať svoje sily. Slnku sa treba vyhnúť najmä v poludňajších hodinách, kedy je najsilnejšie.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa.

Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

Slovensko zasiahli horúčavy v polovici tohto týždňa. Pokiaľ dnes nezvyčajne vysoko stúpajú teploty najmä na západe, tak v nedeľu a v pondelok extrémne teplá pocítia obyvatelia na celom území krajiny. Dnes by v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, ale aj v okresoch Banskobystrického kraja - v Krupine a vo Veľkom Krtíši mohli teploty dosiahnu 33 až 34 stupňov Celzia. Platí tu 1. stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. V rovnakých krajoch a okresoch by už v nedeľu poobede mohli teploty stúpnuť až na 35 až 36 stupňov Celzia a SHMÚ tu avizuje 2. stupeň výstrahy pred teplom. Na celom ostatnom území Slovenska platí na nedeľu výstraha 1. stupňa. V horách na severe môže byť 30 až 31 stupňov Celzia.

Väčšinou však meteorológovia varujú pred teplotou 33 až 34 stupňov. Horúčavy pretrvajú aj začiatkom budúceho týždňa. Na pondelok už hydrometeorológovia rozšírili výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami na celý juh krajiny, od západu až po východ. Teplota by mohla vystúpiť na 35 až 38 stupňov. Pre zvyšok Slovenska je vydaná výstraha 1. stupňa s poobedňajšími teplotami od 30 do 35 stupňov Celzia.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu