Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Unikátne divadlo v Bratislave: Po Dunaji sa 200-km rýchlosťou preženie formula!

Po Dunaji preletí formula až 200 km/h Zobraziť galériu (3)
Po Dunaji preletí formula až 200 km/h (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA – Historicky po prvýkrát už v túto sobotu sa po Dunaji preženie tzv. formula na vode. Pilotovať ju bude viacnásobný majster sveta Marián Jung z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Súvisí to s Dňom bezpečnostných zložiek, na ktorom sa bude prezentovať armáda a jej športovci. Rýchlostná exhibícia na Dunaji je jedným z hlavných lákadiel podujatia.

„Na trati v sobotu pôjdem pravdepodobne 200 km/h,“ uviedol Marián Jung. Ako dodal, závisí to od aktuálnych podmienok. Formula totiž dokáže za 3 sekundy z rýchlosti 20 km/h vytiahnuť až na 150tku. Vodná hladina však nie je cesta. Nestačí dupnúť na brzdu a zastať. Ubratím plynu a pohraním sa s motorom by bola „brzdná dráha“ dosť dlhá, preto vodná formula využíva pri zastavovaní otočku. Podľa nášho najúspešnejšieho vodného motoristu, pri nej mierne spomalí na zhruba 170 km/h a ak loď otočí, dosiahne preťaženie 3G. „Nielen rýchlosťou a tvarom je loď podobná formule. Celá je vyrobená z rovnakého materiálu ako kokpit F1,“ prezrádza o netradičnom stroji Jung. Karbonovo - kevlarový materiál má v časti kde sedí Jung hrúbku 5 cm, ostatné časti majú len 1 cm. Do nádrže sa netankuje klasický benzín, ale táto divoká mašina jazdí na methanol.

Po Dunaji preletí formula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MO SR)

Ak chcete vidieť vodnú formulu preháňať sa po Dunaji, príďte už túto sobotu na Deň bezpečnostných zložiek na Tyršovom nábreží. Tešiť sa môžete aj na prelet vrtuľníkov Ozbrojených síl SR s výsadkom vojakov, ale aj rôznu vojenskú techniku, ako vrtuľník Mi-17, tank T-72, húfnicu Zuzana, zbrane vojenských špeciálov či simulátor stíhačky Gripen. Pre najmenších je pripravená škola pochodovania, kreatívne dielne, súťaže a fotenie v uniformách.

Formula na Dunaji

Kto je Marián Jung

  • Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica
  • Náš najúspešnejší vodný motorista v histórii  Slovenska
  • prvú medailu získal vo veku 22 rokov, táto sezóna je pre neho už devätnásta
  • Dnes preteká v kráľovskej triede formule 500 a 700
  • Získava jednu medailu za druhou,  je 5 násobný  majster sveta a 8 násobný majster Európy, mnohonásobné strieborné a bronzové umiestnenia.

Po Dunaji preletí formula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MO SR)

Formula Katamaran TROMBETTA

Materiál: karbón/ kevlar

Motor: VRP 4 valec, boxer 2. Takt

Obsah: 498 ccm

Výkon: 180 ps – 13 500 ot/min

Maximálna rýchlosť: 200 km/h

  • methanol

Celková hmotnosť: 200 kg

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu