Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dlhoočakávaný súboj hodnôt, veľké priznanie majstra bludov: Učiteľ vs. šéf Zem a vek!

Búrlivá diskusia, ktorá sa konala v podniku Nu Spirit, zaujala širokú verejnosť Zobraziť galériu (5)
Búrlivá diskusia, ktorá sa konala v podniku Nu Spirit, zaujala širokú verejnosť (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Kontroverzný časopis Zem a vek je spolu so svojím zakladateľom Tiborom Eliotom Rostasom rozhodne častou témou rozhovor laikov i odbornej verejnosti. Mnohí boli zvedaví, akoby na kritiku reagoval známy konšpirátor. Vďaka šou Michala Havrana a jeho hosťovi Jurajovi Smatanovi, takpovediac lovcovi konšpirátorov, Slováci zistili, že reagoval pomerne emotívne a chvíľami aj agresívne.

Od začiatku dvojhodinovej relácie Havranovo sa páni z opačných koncov názorového spektra nezhodli na ničom, pomaly ani na správnej výslovnosti mena Tibora Eliota Rostasa. Známy aktivista v enviromentálnej oblasti a učiteľ dejepisu a geografie Juraj Smatana sa na Rostasa vopred dobre pripravil, živé obecenstvo zahrnul mnohými citátmi a odbornými publikáciami, ktoré mali preukázať, že časopis Zem a vek vo veľkej miere zavádza svojich čitateľov.

„Pán Rostas má neuveriteľný úspech, ak sú tie čísla, ktoré uvádza pravdivé,“ uviedol na úvod Smatana na margo "podnikateľského úspechu roka" Rostasa. Smatana v tejto súvislosti spomenul, že v máji 2013 mala redakcia časopisu Zem a Vek päť ľudí, z 5-tisíc predaných výtlačkov sa však dostali na 25-tisíc, na to ho však Rostas opravil, že to je len náklad a predplatiteľov je okolo 7-tisíc. Tieto informácie však podľa Smatanu pochádzali práve z ich oficiálnej stránky, čo prvýkrát vyvolalo v publiku potlesk.

Búrlivá diskusia zaujala širokú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Veľké priznanie Rostas

Obaja hostia Michala Havrana sa nielen dotkli témy, že slovenské médiá nie sú v poriadku a niektorí čitatelia časopisu Zem a vek vidia práve v Rostasových teóriách nápravu súčasného stavu. Avšak Smatana zdôraznil, že to, čo robí Rostas, nie je protipólom slovenských médií. „Náš svet je trochu komplexnejší a zložitejší, aby sme ho riešili len cez nejaké čísla, cez ekonomiku či matériu,“ reagoval Rostas na kritiku.

Zaujal však nasledujúcim výrokom. „My, konšpirátori, vždy tie nepodstatné veci vyťahujeme, aby sme zmiatli protivníka.“ Očividne sa tým Rostas riadil aj počas celej relácie, keď sa mal totiž vyjadriť ku konkrétnej výčitke, tak zmenil tému.

Využívajúc túto taktiku na otázku, či fungovanie redakcie Zem a vek je financované Ruskom, neodpovedal "áno" alebo "nie", zato doložil zaujímavú informáciu organizácie Amnesty International: „Tri najväčšie slovenské súkromné televízie odviedli na daniach menej ako odviedol Zem a vek.“ Rostas nezabudol dodať, že táto inštitúcia pritom pre neho vôbec nie je "najideálnejšia".

Dôležitá v tomto smere bola aj otázka Havrana na Smatanu, aké sú motívy jeho boja proti konšpirátorským webom? „Pretože som učiteľ a občiansky aktivista a úlohou učiteľa, minimálne od čias osvietenstva, bojovať proti poverám a bojovať za kritický rozum, povedzme za vedu a za to, aby sme si veci overovali a nešírili bludy,“ vysvetlil Smatana a dodal: „Zistil som, že to, čo produkujú konšpirológovia, v podstate paralyzuje občiansky aktivizmus.“

Búrlivá diskusia zaujala širokú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Konšpiračné bludy

Prvým vážnym argumentačným stretom medzi oboma pánmi bola Havranova otázka na Smatanu: „Ty si teda myslíš, že pán Rostas šíri konšpiračné bludy?“ Smatana podľa svojho presvedčenia odpovedal: „Áno, aj. Nie všetko, čo tam napíšu, je konšpiračným bludom, ale má ich tam pomerne veľa.“ Na to ho Rostas vyzval, aby povedal čo konkrétne považuje za takýto blud. Smatana teda uviedol niekoľko presných príkladov, úryvok z viacerých čísiel (okolo 16-tej minúty).

Smatana svojim citátom rozhodne pobavil publikum, no Rostasa zjavne nie. Razom sa rozhodol nevyjadrovať ku konkrétnym príkladom a radšej tému zovšeobecnil. Rostas sa sústredil len na časť citácie, vybral si odoberanie orgánov vojakom, napríklad aj na Ukrajine. Smatana sa komentára nezdržal: „Ak niekto hovorí, že na fronte behajú nejaké čierne sanitky, teraz vojak si prebrúsi bodák, vyreže vám obličku a švihne ju nejakému odberateľovi orgánov, tak to sorry.“

V tomto bode však Smatana neobvinil Rostasa z úplného klamstva. „Odber orgánov je zložitá, náročná, technologická práca, ktorú sú schopní zvládnuť napríklad komunisti v Číne pri väzňoch, ktorých si na to pripravia. Ale počas toho, ako tam spustia nejakú kanonádu a vbehnú do dediny a poberú orgány, to je absolútne mimo reality,“ zakončil Smatana. Rostas radšej opäť zmenil tému a začal hovoriť o diskusiách, ktoré organizuje on sám.

Búrlivá diskusia zaujala širokú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Vzácna názorová zhoda?

Havran následne vytiahol veľmi zaujímavý pohľad na situáciu. Obaja páni vlastne majú rovnaký cieľ, obaja si myslia, že svet nie je v poriadku a snažia sa to zmeniť, pritom sú však súpermi. Tu však opäť Smatana poukázal na to, že Rostas v časopisu Zem a vek publikuje konšpiračné bludy, s ktorými on nemôže nikdy súhlasiť.

„Ja mám takú aktivistickú alebo dobrovoľnícku úchylku, že som ochotný robiť veci zadarmo. Ja som venoval dva dni svojho voľného času študovaniu asi polovice nákladu Zeme a vek, tej, ktorá sa dala v okresnej knižnici Považská Bystrica zadarmo požičať a prišiel som medzi vás, aby vy ste to už zažiť nemuseli. To je môj dar ľudstvu, moja obeta,“ pobavil Smatana opäť publikum. Postupne vymenoval hlavné témy jednotlivých čísiel.

„Potraviny sú úplne v keli; lekári sú mafia, ktorá nás de facto vraždí; 9.11. v Amerike skončila sloboda, ale ona tam v podstate nikdy ani nebola; cirkev nás klame, predala Vianoce; čakajú nás vojny, kde nás budú ničiť tými dronmi a pravdepodobne zahynieme; Európska únia má nacistické korene, to je v podstate Hitler; našu rodnú zem nám predali, už nám vlastne vôbec nepatrí; ešte aj to Slovenské národné povstanie má dve tváre; lekári, ktorí nás liečia proti zubným chorobám, nás podvádzajú; vypukla druhá studená vojna; naši politici sú v skutočnosti bábkami, ktorých vládcovia sú niekde inde; novembre 89 bola jedna obrovská lúpež a podvod, bolo to celé sfalšované; ak by ste aj chceli ujsť do Škandinávie, do Nórska, Fínska, Švédska, tam vám ukradnú deti,“ šokoval Smatana.

Vytvárame verejnú mienku

Rostas vzápätí dostal priestor, ktorý využil na to, že sa poďakoval Smatanovi za promo a zdôraznil, že si za všetkým stojí: „My hovoríme o sionizme ako o fenoméne, my nehovoríme o iluminátoch, o jašteroch, my jasne pomenovávame a jasným spôsobom konkretizujeme to, o čo tu v podstate ide.“ Rovnako vytiahol niekoľko konkrétnych tém z repertoáru časopisu Zem a vek, rozoberal najmä Rusko a Spojené štáty americké.

„My sme takisto médium, ktoré nejakým spôsobom vytvára mienku, každé médium má predsa ambície na tú mienku pôsobiť a v každom z nás je, akým spôsobom a čo si z toho zoberie,“ upozornil Rostas na fakt, že ponúka len iný názor a nikomu ho nevnucuje. Následne obvinil samotného Havrana, že svoje relácie natáča mesiac predtým, ako ich vysiela a sú zostrihané tak, aby vyhovovali jeho potrebám. Havran to ale rázne odmietol a upozornil na to, že sám Rostas dobre pozná televíznu prácu, keďže kedysi robil reláciu Kakao.

Ostrá diskusia sa však neskončila, v ďalšej fáze Smatana obvinil Rostasa, že sa zo seba a svojho časopisu snaží urobiť obetného baránka. Za cenzúru jeho názorov považuje to, že isté kníhkupectvá už nebudú predávať časopis Zem a vek pri pokladniach. Zároveň dodal, že jeho malá stránka, ktorá sa venuje protikorupčnej iniciatíve, čelí dvom súdnym sporom, no Rostasov Zem a vek žiadnemu.

Búrlivá diskusia zaujala širokú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Slovensko verzus svet

Smatana sa rozhodol poukázať ja na fakt, že Rostas sa s obľubou rýpe v geopolitických témach, no ako je napríklad téma útokov z 11. septembra a ich sfalšovania americkou vládou dôležitá pre Slovákov? O únose Michala Kováča mladšieho však Rostas podľa Smatanu nehovorí nikde, pritom sa to týka Slovenska omnoho viac. Kritizoval ho teda za to, že sa hrá na bojovníka za skutočnú pravdu, no len v rámci výhodného biznisu a skutočné konšpirácie, ktoré sa udiali na Slovensku nerieši. Zem a vek takisto neuvádza ani kritiku voči Rusku, za čo zožal veľký potlesk.

„Dramaturgiu toho časopisu nechajte na nás. Ja si myslím, že kauzám, o ktorých hovoríte, sa venuje dostatok priestoru v dostatočnom počte médií, pokiaľ nie, atakujte prosím vás médiá, ktoré sa vyslovene zaoberajú slovenskou politickou scénou, máte k tomu Denník N, máte k tomu denník Sme, Pravda, Týždeň a mnohé ďalšie a verím, že tam sa určite nájde priestor na to, aby v ich formáte, tak, ako je postavený, sa tomu vedeli relevantne venovať,“ reagoval na kritiku Rostas a dodal, že podľa neho riešia tieto témy preto, lebo nič zlé nevyklíči na Slovensku, ale príde to zo zahraničia.

Úspech časopisu je podľa Rostasa spontánny proces, záujem ľudí určuje predajnosť. Nie je to teda tým, že by využili dieru na trhu. V tejto súvislosti sa diskusia dostala aj k verifikácii faktov, v redakciách väčšinou platí, že informácia musí byť potvrdená minimálne z dvoch nezávislých zdrojov, ako je to v Zem a vek? „Verifikujem tak, že niektoré sporné a kľúčové témy ako bola napríklad rakovina, konzultujeme s odborníkom alebo v mnohých ďalších prípadoch je to, samozrejme, tak, že sa rozprávame s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú,“ uviedol Rostas.

„Podľa vášho názoru alebo pocitu, fakt to z vás cítim, že vy ste naozaj bytostne presvedčený o tom, že to kvôli tomu, akú otázku na telo ste im položili, ako ste ich demaskovali a podobné veci, vás odmietajú. No ja som presvedčený o tom, že vás tí novinári neberú do partie kvôli tomu, že vy nehráte tú istú hru, čo oni. Ale nie kvôli tomu, že by ste neposlúchali ich veľkých mocipánov, ale kvôli tomu, že jednoducho nerešpektujete základné žurnalistické štandardy,“ zasadil trpký úder Smatana.

Priamy prenos priniesla stránka Huste.tv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu