Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Demonštrácia v Bratislave: Slováci bojujú za prijatie stoviek utečencov, chceme vás!

Demonštrácia na podporu utečencov na Hodžovom námestí Zobraziť galériu (2)
Demonštrácia na podporu utečencov na Hodžovom námestí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Refugees welcome! Vitajte utečenci! S týmto heslom a zároveň posolstvom zorganizovalo včera združenie Bratislava bez náckov v hlavnom meste verejné zhromaždenie na podporu prijatia utečencov na území Slovenska. Európska komisia totiž vyzvala členské štáty EÚ, aby sa do dvoch rokov spoločne postarali o 40 000 žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie a Eritrey, ktorí sa nachádzajú na území Talianska a Grécka.

Na Hodžovom námestí v Bratislave sa zišli približne štyri desiatky ľudí, ktorí prišli „vyjadriť solidaritu so všetkými ľuďmi, ktorí hľadajú pomoc, bezpečné zázemie a nádej na dôstojný život,“ uviedol organizátor podujatia Robert Mihály. Účastníci stretnutia zároveň vyjadrili nesúhlas s politikmi, ktorí sa vyjadrili kriticky proti kvótam na prerozdelenie 40 000 z Blízkeho východu a Afriky, ktorí v súčasnosti žiadajú o azyl v Taliansku a Grécku.

Osud moslimských utečencov na Slovensku: Za útek zaplatili viac ako 10 000 dolárov!

Solidaritu s imigrantmi a podporu prijatia utečencov vyjadril na podujatí aj politológ Juraj Marušiak. Téma imigrácie nemôže mať podľa neho iba ekonomický a sociálny, ale aj morálny rozmer. V tomto kontexte pripomenul, že imigranti v histórii prinášali na Slovensko kultúrne hodnoty, či už to boli umelecké diela, alebo aj rozvoj baníckych miest. „Musíme si spomenúť aj na to, koľko Slovákov muselo v minulosti utiecť, pretože im v bývalom Československu hrozilo politické prenasledovanie a ako nútení imigranti sa v zahraničí zasadzovali o oslobodenie československej a slovenskej spoločnosti,“ povedal politológ. Aj toto sú podľa neho dôvody, aby sme tému prerozdelenia utečencov na Slovensku nevnímali hystericky a nezvýrazňovali len možné ekonomické či bezpečnostné riziko.

Demonštrácia v Bratislave: Slováci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Slovenským politikom chýba solidarita

„Slovensko je krajina s jednou z najprísnejších azylových politík. Ročne u nás získa azyl mnohonásobne menej žiadateľov ako v okolitých krajinách. V čase, keď sa svet čoraz viac rúti do rozsievania agresívneho riešenia sporov, nás požiadali dve krajiny Európskej únie, ktoré zažívajú najväčší nápor na príjem týchto utečencov, o pomoc,“ vyjadril sa na svojom blogu Alexander Riabov, ktorý podporil včerajšiu demonštráciu na podporu utečencov. Podľa jeho ďalších slov by slovenským politikom nemala chýbať solidarita.

„Je priam neuveriteľné, že sa v takejto situácii nájdu na Slovensku politici, ktorí majú proti tomuto riešeniu výhrady. Ako keby sme úplne zabudli, že len nedávno sme sa strachovali, ako sa vyvinie situácia na Ukrajine. Sami nie sme vôbec ďaleko od možnosti, že podobnej situácii budeme čeliť v blízkej budúcnosti. Viac ako rok a pol hrozí, že na Ukrajine zo dňa na deň vypukne konflikt veľkých rozmerov. V prípade, že k tomu dôjde a Slovensko zaplavia tisícky a desiatky tisíc utečencov, ako budú vnímať našu žiadosť o riešenie tejto situácie krajiny, ktorým dnes my odmietame pomôcť uchýliť takýchto ľudí?“ upozornil Riabov.

Slovensko prijme 785 ľudí

Akcia sa uskutočnila symbolicky v deň, keď Európska komisia (EK) predstavila návrh na relokáciu utečencov do krajín EÚ. Plán počíta s ich premiestnením do 23 členských štátov EÚ na základe prerozdeľovacieho kľúča počas nasledujúcich dvoch rokov. Netýka sa to Británie, Írska a Dánska, ktoré nie sú v tejto oblasti viazané dohodami s Bruselom. Toto číslo zodpovedá približne 40 percentám z celkového počtu žiadateľov o azyl.

Pre Slovensko je stanovená kvóta 1,96 percenta. To znamená, že z Talianska má prijať 471 ľudí a z Grécka 314. Členské štáty dostanú 6 000 eur na každého relokovaného utečenca, čo v prípade SR predstavuje 4,71 milióna eur. Premiér Robert Fico však už po dnešnom rokovaní vlády SR avizoval, že Slovensko bude návrhom EK oponovať.

FICO: S utečencami môže prísť aj vlna terorizmu

„Uvedomme si, že Líbya je v absolútnom rozpade, neexistuje ako štát. Je tam niekoľko vlád, sú tam vojny, vraždia tam ľudí,“ uviedol Fico. Preto podľa neho hrozí, že medzi utečencami príde do Európy vlna ľudí, ktorí „neprichádzajú za prácou alebo lepším životom, ale preto, lebo budú šíriť terorizmus“. Dodal, že Líbya je dnes základňou rôznych teroristických skupín. 

Fico zároveň kritizoval krajiny, ktoré podľa neho za súčasný stav v Líbyi zodpovedajú. „Niekto zodpovedá za likvidáciu režimu, ktorý nebol demokratický, ale Líbya bola partnerom, chodili tam štátnici z celého sveta,“ vyhlásil. „Ak niekto zbombardoval režim a výsledkom toho je absolútny chaos, nemôže potom nútiť celú Európu, aby sa poskladala,“ uviedol premiér. Ako dodal, hovorí o krajinách Európskej únie, ktoré sa zúčastnili na bombardovaní a „potom kričia, že celá Európa sa musí poskladať a musíme prijímať utečencov“

Premiér tiež pripomenul, že utečenci majú iné kultúrne návyky a iné náboženstvo. „Je tu veľmi veľké bezpečnostné riziko, o ktorom musíme hovoriť,“ povedal Fico. Ako dodal, o riziku terorizmu bude hovoriť na Rade Európy, kde chce veci priamo pomenovať a oponovať. 

Utečenci nemajú o Slovensko záujem 

Už v roku 2011 ukázal program Európskej únie, ktorý mal pomôcť Malte od prílevu utečencov. Že utečenci nemajú o Slovensko záujem. V rámci neho im ponúkali umiestnenie v niektorej z európskych krajín. Slovensko však všetci odmietli. Situácia sa zopakovala aj v roku 2013, informujú dnešné české Hospodářské noviny.

Slovensko sa spolu so 16 štátmi zúčastnilo programu Eurema, v rámci ktorého ponúklo pre utečencov dvakrát po desať miest. Podmienkou bola príslušnosť k zraniteľným skupinám. „Na Slovensko ale nikto neprišiel z dôvodu nezáujmu cieľovej skupiny,“ povedala pre Hospodářské noviny Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR. Utečenci rovnako neprijali ani jedno z ponúkaných miest od Rumunska. Dôvodom nezáujmu majú byť neexistencia ich komunity v daných štátoch, obmedzené vyhliadky na získanie práce či dobré životné podmienky, ako aj slabý sociálny systém.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu