Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet extrémistov na Slovensku stúpa: Pozorne vás sledujeme, odkazuje polícia aj tajní!

 Výcvik slovenských brancov Zobraziť galériu (4)
Výcvik slovenských brancov (Zdroj: Foto: FB Slovenskí branci)

BRATISLAVA - Slováci majú strach. V posledných dňoch sa na verejnosť dostali informácie o stále väčšom počte rôznych radikálnych skupín. Viaceré média informovali o slovenských brancoch, ktorých členom bol aj muž bojujúci na strane separatistov na Ukrajine. Extrémistov pribúda aj v iných skupinách, opýtali sme sa, či sa máme obávať.

"Môžeme vás i verejnosť ubezpečiť, že naša spravodajská služba venuje pozornosť všetkým formám a druhom extrémizmu ako politickému, náboženskému, ľavicovému, pravicovému, tak aj jeho aspektom spájaným s rasovou, národnostnou či náboženskou neznášanlivosťou, rovnako ako aj plneniu ostatných úloh, ktoré pre ňu definuje zákon v oblasti ochrany ústavného zriadenia, vnútorného poriadku, bezpečnosti štátu a jeho občanov," povedal Branislav Zvara, hovorca Slovenskej informačnej služby.

Počet extrémistov na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB Slovenskí branci)

Súčasťou výcviku brancov je pohybovať sa po lesoch ozbrojení, čo môže u obyčajných ľudí vzbudzovať nepokoj. "Podmienky držby zbrane upravuje zákon a pokiaľ by došlo k jeho porušeniu je príslušné oddelenie samozrejme oprávnené konať. Vo všeobecnosti ale platí, že či ide skutočne o zbrane, tak ako ich zákon definuje, je potrebné najskôr v každom prípade skúmať individuálne, rovnako, či došlo k porušeniu zákona alebo nie," uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

Na mieste stojí otázka, či sa občania majú obávať prejavov extrémistických skupín, ako je Akčná skupina Vzdor, či Slovenské hnutie obrody. "Téme ochrany občanov a spoločnosti pred protispoločenským konaním extrémisticky zameraných jednotlivcov, skupín a hnutí sa venuje podrobnejšie koncepcia boja proti extrémizmu, ktorá je v prípade záujmu verejnosti k dispozícii na stránke ministerstva vnútra," ozrejmil Slivka. V odpovedi na položenú otázku je skromný aj Zvara: "Pri rešpektovaní zákonom uloženej ochrany utajovaných skutočností však zároveň musíme konštatovať, že Slovenská informačná služba v rámci výkonu svojich úloh aj na úseku boja proti extrémizmu sa k podrobnostiam nemôže verejne vyjadrovať, pretože by tým porušila platnú legislatívu." 

Počet extrémistov na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB Slovenskí branci)

Počet extrémistov na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB Slovenskí branci)

Polícia však ubezpečuje, že v jej záujme sú všetky registrované aj neregistrované zoskupenia osôb, kde by mohlo dôjsť k podozreniu, že by svojou činnosťou mohli napĺňať skutkovú podstatu niektorého z trestných činov, prípadne priestupkov. "Z kriminalisticko-taktického hľadiska nie je možné v tejto súvislosti verejnosť oboznamovať s činnosťou polície podrobnejšie. Ide však vždy o bezpečnosť občanov," uzavrel Slivka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu