Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pre európskych ľudovcov sú investície a reformy v podobe aj-aj, povedal Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Na dnešnom summite Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorý predchádza summitom EÚ, po prvý raz prezentovali pozície Európskej komisie a Európskej rady ich noví predsedovia Jean-Claude Juncker a Donald Tusk. Obaja sú z "rodiny" ľudovcov, pripomenul podpredseda NR SR Ján Figeľ, ktorý na podujatí zastupoval slovenské pravicové strany.

Figeľ upozornil, že obaja poprední funkcionári EÚ začínajú svoj mandát v zložitom období, keď v Európe a v širšom prostredí treba riešiť nielen ekonomické a finančné, ale aj bezpečnostné a geopolitické výzvy.

Európski ľudovci prijali pozitívne Junckerov investičný plán v hodnote 315 miliárd eur, ktorý podľa Figeľa intenzívne pomáha pripravovať aj podpredseda komisie Jyrki Katainen. Ľudovci sú presvedčení, že k témam hospodársky rast a zamestnanosť strategické investície logicky náležia.

Bývalý slovenský eurokomisár dodal, že konzervatívci často polemizujú s ľavicou, či uprednostniť investície alebo štrukturálne reformy a konsolidáciu rozpočtov. "Naša odpoveď nie je buď-alebo, ale aj-aj," zdôraznil Figeľ pozíciu EĽS.

Podľa neho komplexný a zodpovedný prístup znamená kombináciu verejných a súkromných investícií do strategických odvetví tak, aby rástla ekonomika a zamestnanosť. To všetko v spojitosti so zdravou konsolidáciou verejných financií a s nevyhnutnými a včas realizovanými štrukturálnymi reformami.

"Tento prístup obhajujú predstavitelia Európskej ľudovej strany doma, na európskej a medzinárodnej úrovni a tiež na summitoch EÚ," spresnil Figeľ. EĽS verí, že Junckerov investičný balík môže rozhýbať ekonomiku niektorých členských krajín EÚ, bude však dôležité, aby bol realizovaný s vyváženým rizikom a aby tieto investície nadviazali na dôležité hospodárske a sociálne reformy spolu s postupnou konsolidáciou rozpočtov.

Európski ľudovci ako najväčšia politická rodina na kontinente rokovali aj o príprave budúcoročného zjazdu strany, ktorý bude v Madride, najcitlivejšou politickou témou však bola situácia na Ukrajine a vzťahy EÚ s Ruskom.

Figeľ uviedol, že podľa EĽS by mala byť EÚ pripravená na rokovania o ďalšej primeranej pomoci Ukrajine. Ľudovci očakávajú konkrétne a zodpovedné kroky od novej vlády v Kyjeve, ktoré štát nasmerujú k ozdravným krokom v ekonomike, ale aj v justícii a boji proti korupcii. Upozornil, že ukrajinský prezident Petro Porošenko a ďalší predstavitelia ukrajinskej vlády sú pravidelne pozývaní na stretnutia EĽS, ku ktorej majú politicky blízko.

"Nie je dôvod na zrušenie sankcií voči Rusku," pripomenul Figeľ postoj EĽS. Dodal, že existuje ochota na seriózny dialóg s Moskvou, na hľadanie riešení, ktoré ladia s medzinárodným právom a oprávnenými záujmami jednotlivých krajín a Ruska. K týmto riešeniam rozhodne nepatrí ruská anexia Krymu ani prítomnosť vojenskej sily na cudzom území.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu