Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matica slovenská navrhuje presunúť Deň Ústavy SR na iný termín

Na snímke zhromaždenie pod sochou kráľa Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR v Bratislave 1. septembra 2014. Zobraziť galériu (7)
Na snímke zhromaždenie pod sochou kráľa Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR v Bratislave 1. septembra 2014. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Deň Ústavy SR, ktorý pripadá na 1. septembra a je štátnym sviatkom, navrhuje Matica slovenská (MS) presunúť na 19. septembra. V tejto deň v roku 1848 Ľudovít Štúr vyhlásil na Myjave nezávislosť slovenského národa od uhorskej moci. Ako na dnešných oslavách Ústavy SR v Bratislave upozornil člen Predsedníctva MS Drahoslav Machala, Slováci vtedy ukázali vlastnú dôstojnosť.

Na oslavách organizovaných Maticou slovenskou sa mal pôvodne zúčastniť aj premiér Robert Fico (Smer-SD), vzhľadom na program z predchádzajúcich dní sa napokon nedostavil. Medzi desiatkami ľudí, ktorí na hrad prišli, boli ale viaceré poslankyne za Smer-SD. Stretnutie sa začalo prednesom Staroslovienskeho Otčenáša, viacerí prítomní sa tiež šli pokloniť soche Svätopluka na nádvorí hradu. Tam sa malo stretnutie aj pôvodne konať, pre zlé počasie ho však organizátori presunuli pod bránu.

Na snímke predseda Matice
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Okrem presunu Dňa Ústavy SR žiadajú matičiari aj zavedenie pamätného dňa vzniku prvej Slovenskej národnej rady. Ten by mal byť podľa Machalu 16. septembra, kedy vznikla v roku 1848 prvá SNR vo Viedni. Akým spôsobom by chceli matičiari tieto zmeny presadiť do legislatívy, novinárom konkretizovať nechcel.

Medzi ďalšie požiadavky patrí zaradenie Svätopluka medzi štátne symboly. Machala to zdôvodňuje tým, že okrem cyrilo-metodskej je dôležitá aj svätoplukovská tradícia. "Idea štátu nemôže stáť na jednej ale dvoch nohách," skonštatoval vo svojom príhovore. Okrem toho volajú aj po inštalácii sochy Pribinu, ktorá by mala stáť na bratislavskej Pribinovej ulici.

Matica slovenská tiež žiada zriadenie stálej expozície národných dejín Slovensko a Slováci na treťom poschodí Bratislavského hradu. Na jej realizáciu by mala podľa Machalu dohliadať skupina "vlastencov-matičiarov", čo by malo zaručiť, že pôjde o duchom slovenskú výstavu.

Ďalšou požiadavkou je odstránenie kovovej puklice, ktorá mala prekryť pôvodný dvojkríž zo štítu sochy Svätopluka. Prekrytie inicioval bývalý šéf parlamentu Richard Sulík (SaS). Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč avizoval, že v piatok 5. septembra Matica slovenská zakladá záujmový odbor slovanskej vzájomnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu