Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šefčovič: Slovenská veda a výskum si môžu a musia viac ukrojiť zo zdrojov EÚ

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Šesť rokov trvalo, kým sa z myšlienky stala skutočnosť a Slovenská republika otvorila styčnú kanceláriu pre výskum a vývoj v Bruseli. Uviedli dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

V roku 2008 sa Čaplovič ako podpredseda vlády SR a Šefčovič ako veľvyslanec SR pri EÚ inšpirovali príkladom Českej republiky, ktorá vtedy otvorila svoju styčnú kanceláriu pre vývoj a výskum.

"Vieme, že Ćeskej republike to prinieslo obrovské výhody. Pomáhalo to vedcom získavať kontakty v Bruseli, kancelária im pomáhala s prípravou projektov a občas aj zafinancovala náklady pre vedcov," uviedol Šefčovič.  

Eurokomisár pripomenul, že nové programy EK ako program Horizont 2020 -, sú nasmerované k tomu, aby do určitej miery otvorili tradičné vedecké konzorciá medzi vedeckými inštitúciami zo starších členských krajín, aby sa tieto prepájali s inštitúciami z nových členských štátov.

"Je dobre, aby sme tu mali kvalitných ľudí, ktorí budú pomáhať vedcom pri pozitívnom lobovaní za slovenské vedecké zámery a projekty v Bruseli," skonštatoval podpredseda EK.

Šefčovič pripomenul, že veda a výskum boli jedinou oblasťou, ktorá aj napriek škrtom v rozpočte EÚ bola finančne posilnená. Horizont 2020 je najväčším programom únie v hodnote 80 miliárd eur na sedem rokov.

Komisár dodal, že ak SR sa doteraz spoliehala na prostriedky alokované na národnej úrovni pre vedu a výskum, nový program je už skôr akási celoeurópska súťaž, v ktorej zvíťazia tí, ktorí dokážu vytvoriť medzinárodné tímy a predstavia úspechy v odvetviach, ktoré posilnia konkurencieschopnosť európskej ekonomiky.

"Preto je dobré mať expertov, ktorí pomôžu s vyhľadávaním partnerov a projektov a vhodného financovania. Aby si aj slovenská veda z európskeho koláča zobrala v budúcnosti viac," dodal Šefčovič.

Minister Čaplovič tvrdí, že sa mu otvorením styčnej kancelárie v Bruseli splnil jeden sen. Zároveň pripomenul, že z programu Horizont 2020 by SR z percentuálneho balíka mohla získať až 800 miliónov eur na sedem rokov.

"Ja som realista. Začiatky bývajú ťažké, predpokladám, že ak získame medzi 200 až 500 miliónmi euro, bude to veľký úspech voči predošlému obdobiu," povedal Čaplovič. A dodal, že ministerstvo sa prostredníctvom svojich zástupcov snaží presadzovať také projekty, ktoré budú životaschopné.

Styčná kancelária pre výskum a vývoj je podľa jeho slov obsadená mladými a schopnými ľuďmi, ktorí sú po komunikatívnej a odbornej stránke pripravení vytvárať dobré podmienky pre spoluprácu medzi Bruselom a jednotlivými záujemcami zo Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu