Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pôrodov cisárskym rezom na Slovensku pribúda

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pôrodov cisárskym rezom na Slovensku pribúda. Predvlani sa takto narodilo takmer 30 percent detí, za posledných desať rokov tak došlo k skoro dvojnásobnému nárastu.

Vyplýva to zo Sprievodcu pôrodnicami a údajov Národného centra zdravotníckych informácií. Cisársky rez sa zvyčajne vykonáva vtedy, keď by prirodzený pôrod ohrozil dieťa alebo život matky či ich zdravie.

V posledných rokoch percento cisárskych rezov vzrastá neustále. "Takýto elektívny cisársky rez však môže mať nežiaduce efekty pre plod a novorodenca, bez prínosu pre matku, a preto by mali byť vytvorené prísne pravidlá pre nemedicínsky indikovaný cisársky rez pred 39. týždňom gravidity," uviedla v novom newslettri Health Policy Institute jeho analytička Silvia Hnilicová.

Určité percento cisárskych rezov sa podľa jej slov považuje za nevyhnutné, pretože predstavuje podiel medicínsky indikovaných zákrokov. Upozorňuje však, že po prekročení istej hranice, ktorá sa vo vyspelom svete pohybuje okolo 15 až 25 percent, riziká a komplikácie u žien i detí prevažujú nad prínosmi. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že normálny počet cisárskych rezov je asi 15 percent z celkového počtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu